In de aanloop naar World Cleanupday…

Atie Klaver
Atie Klaver ruimt zwerfafval op

Op 18 september is het weer World Cleanupday. Een dag om de handen uit de mouwen te steken en zwerfafval op te ruimen. Vele vrijwilligers maken dan -ook onze gemeente- een stukje schoner. De Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede regelt de organisatie van deze plaatselijke schoonmaakactie.

In de aanloop naar die dag publiceren we deze en komende week een interview met een inwoner, die zich al jaren met hart en ziel inzet voor een schonere leefomgeving. Deze week is het woord aan Atie Klaver uit Wijk bij Duurstede: 

“Zwerfafval raap ik altijd op”

Ze kan het niet laten. Of ze nu in haar geliefde Wijk bij Duurstede, in Amsterdam of elders op de wereld is, binnenstadbewoonster Atie Klaver raapt vrijwel dagelijks zwerfafval op. Inmiddels bijna instinctief. Waarom ze dat doet? “Uit respect voor onze mooie aarde. Voor mijn eigen omgeving én die van anderen. Een schoon Wijk is niet alleen mooier, maar ook een verademing voor het milieu.”

Respect voor de natuur drijft Atie om het schoon te houden. “De aarde is zo mooi. We hoeven niet naar Mars, het is hier al geweldig mooi. Laten we het samen zo houden. Ook voor de generaties die na ons komen.” 

Sigarettenpeuken

Lege blikjes, plastic, mondkapjes, ja zelfs sigarettenpeuken raapt ze van de grond om ze alsnog in een prullenbak te gooien. De peuken wel altijd met haar linkerhand, die ze daarna zo snel mogelijk wast. “Het oogt niet alleen beter, het voorkomt ook bodemverontreiniging. De filters lijken te verdwijnen, maar schijnt bedriegt: de moleculen trekken toch in de grond.” 

Plastic soep

Het doet Atie pijn om te zien hoe de mens als intelligentste wezen zorgt voor de teloorgang van de aarde. “Soms verlies je per ongeluk een mondkapje. Kan gebeuren. Maar het overige afval heel graag in prullenbakken. Zwerfafval tast de aarde, het water en de lucht aan. Uiteindelijk krijgen we die microstukjes plastic ook in ons lijf. En in de oceaan.” 

Eendjes voeren

Eendjes voeren is goedbedoeld, maar kan ook schadelijk zijn, vertelt Atie. “Te veel brood trekt ratten, reigers en meeuwen aan. En overdaad schaadt: de eenden krijgen te veel zout binnen en jonge eendjes worden door ratten naar beneden getrokken.” 

Hondenpoep

Ook hondenpoep is een bron van ergernis. Als hondenbezitters het zelf niet opruimen, gaat Atie met schepje en zakje op pad. “Er komen vliegen op af en als het gras wordt gemaaid, vliegt de poep alle kanten op. Eens sprak iemand een hondenbezitter erop aan. Weet je wat hij zei? ‘Dat hoeft hier niet. Dat doet iemand al.’ Ik dus. Tja.” 

Loslopend wild

Soms gaat ze met Wijk Schoon Gewoon – een hecht groepje Wijkenaren – op pad, gewapend met grijpers en vuilniszakken. Maar meestal ruimt ze als ‘loslopend wild’ de boel op. “Het zou fijn zijn als ook middenstanders hun eigen stoepje vegen. Dat moet je echt bijhouden. Neem de Markt: die kan zo rommelig zijn.” 

Dweilen

Is het niet dweilen met de kraan open? “Ik zie verbetering! Maar soms is het inderdaad wel frustrerend. Zo hadden we op een zaterdagochtend de Peperstraat schoongeveegd, maar was het die middag alweer net zo erg als toen we begonnen. Toch is elke opruimactie zinvol. Dat afval komt in elk geval niet meer in het milieu terecht. En vaak voorkomt een schone buurt toch verder zwerfafval.” 

World Cleanupday

18 september is het World Cleanupday. Atie hoopt dat inwoners die dag massaal de mouwen opstropen. “Niet alleen nuttig voor onze planeet en voor een mooi schoon stadje, het is ook gewoon gezellig om samen aan de slag te gaan.” 

Schoonmaak-maakdag

Liever nog wil ze regelmatig Schoonmaak-maakdagen. Een concept waarmee ze op een van haar vele reizen in aanraking kwam. “In landen zoals Gambia en Rwanda worden maandelijks Schoonmaak-maakdagen georganiseerd: dagen waarop een community elkaar helpt met klussen (maken) én schoonmaken. Zou dat niet mooi zijn voor Wijk?”

Meer nieuws