In de aanloop naar World Cleanupday…

Alfred van Kessel
Foto: Ankie Meutgeert

Op 18 september is het weer World Cleanupday. Een dag om de handen uit de mouwen te steken en zwerfafval op te ruimen. Vele vrijwilligers maken dan -ook onze gemeente- een stukje schoner. De Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede regelt de organisatie van deze plaatselijke schoonmaakactie.  

In de aanloop naar die dag publiceren we deze week het laatste interview met een inwoner, die zich al jaren met hart en ziel inzet voor een schonere leefomgeving. Nu is het woord aan Alfred van Kessel uit Wijk bij Duurstede:

 

Adopteer een stukje schoon Wijk

Weggewaaid papier in de bosjes, plastic flesjes en blikjes op straat, het gaat Wijkenaar Alfred van Kessel aan het hart. De medeoprichter van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW) en van de werkgroep Opgeruimd Wijk stroopt regelmatig de mouwen op om samen met andere enthousiaste vrijwilligers onder het motto Wijk Schoon Gewoon zwerfvuil op te ruimen. “Beter voor het milieu én voor de aanblik van onze mooie omgeving.”

Zwerfafval is hem een doorn in het oog. Alfred: “Ik koester de schoonheid van de natuur, en ben altijd al positief betrokken geweest bij de aarde. Zwerfafval gaat mij echt aan het hart. Het is zo slecht voor het milieu. Bijvoorbeeld plastic breekt niet of slecht af. Als het al oplost, duurt het jaren. En het ziet er natuurlijk niet uit. Zwerfafval is vaak het startpunt voor verloedering. Als er troep ligt, zijn mensen eerder geneigd hun afval erbij te gooien.”

Wegwaaien

Bij zwerfafval gaat het niet alleen om hetgeen mensen gemakshalve op de grond gooien, het gaat ook om weggewaaid afval dat niet goed aangeboden is. Alfred: “Bind oud papier met een touwtje samen, zodat er geen papier kan wegwaaien. En zorg dat de klep van de oranje PMD-kliko goed dicht zit. Denk na en geef het goede voorbeeld. Het is eigenlijk heel eenvoudig om je omgeving schoon te houden.”

Plastic soep

Veel plastic belandt in het water, stroomt naar rivieren en uiteindelijk naar de zeeën en oceanen. “Plastic wordt afgebroken tot microplastics, heel kleine deeltjes die in het water en de lucht terechtkomen. Vissen, vogels, zoogdieren, ze krijgen het binnen, hun maag zit soms vol plastic. Verschrikkelijk. Microplastics zijn inmiddels ook terug te vinden in voedsel en belanden daarmee dus uiteindelijk in de bloedbaan van de mens.”

World Cleanupday | Samen aan de slag

Natuurlijk is de werkgroep ook op zaterdag 18 september, World Cleanupday, van de partij. Er wordt samengewerkt met onder meer Scouting SeaLions, Watersportvereniging Rijn en Lek en Kanovereniging Dorestad.

Adopteer uw eigen stukje

Alfred is blij met elk opruiminitiatief, maar nog liever ziet hij dat er het hele jaar door aandacht voor is. “Om te voorkomen dat er een week later weer evenveel afval ligt, kunnen vrijwilligers bij ons een stukje Wijk bij Duurstede, Cothen of Langbroek adopteren. Af en toe het zwerfvuil in je eigen omgeving opruimen, is heel motiverend. Je draagt een steentje bij en hebt er zelf baat bij. Inmiddels zijn er al 110 gebiedjes geadopteerd, door inwoners en basisscholen. Reacties zoals ‘Die is gek!’ zijn inmiddels vervangen door enthousiasme en complimenten.”

“Mijn ultieme doel? Dat we op een dag zo bewust zijn van de nadelen van zwerfafval, dat dit soort initiatieven niet meer nodig zijn.”

Doet u mee?

Zin om de mouwen op te stropen, een stukje Wijk te adopteren en mee te helpen Wijk schoon te houden? Meld u aan via een mail naar opgeruimdwijk@vnmw.nl.

Meer nieuws