Is uw woning klaar voor uw toekomst?

De boodschap van de campagne is kort maar krachtig: Zo lang mogelijk vitaal en veilig thuis wonen. Maar hoe doet u dat? Deze maand gaan we in op het thema ‘aanpassingen in huis’. We gingen in gesprek met een echtpaar uit Wijk bij Duurstede dat hun woning heeft voorbereid op de toekomst. In dit artikel delen wij hun tips.

Naarmate u ouder wordt ervaart u misschien veranderingen in uw lichaam en uw mobiliteit die invloed hebben op het dagelijks leven. Een veilige en fijne leefomgeving is dan belangrijk. Aanpassingen in huis kunnen helpen om zelfstandig en met een goede kwaliteit van leven te blijven wonen.

Verhuizen of het aanpassen van de woning?

Denkt u wel eens na over verhuizen naar een gelijkvloerse woning? Of zou u liever uw huidige woning aanpassen? Het echtpaar uit Wijk bij Duurstede dat wij spraken heeft voor deze laatste optie gekozen: ‘We willen hier graag blijven wonen. In bijvoorbeeld een appartementengebouw verliezen we onze privacy en voelen we ons bekeken.’

Het echtpaar geeft aan graag zelfstandig te blijven wonen. Ze zijn op tijd begonnen met het nemen van maatregelen. ‘Als je wacht tot je echt oud bent, maak je niet meer zo makkelijk de omschakeling.’ Met deze reden hebben zij nu al de nodige maatregelen in hun woning genomen voor later. ‘Door thuis te blijven wonen houdt u meer vrijheid en uitdaging in uw leven, omdat u niet geheel afhankelijk wordt.’

Wat voor aanpassingen kunt u verrichten?

U kunt met zowel kleine als grote aanpassingen uw huis toekomstbestendiger maken. Het geïnterviewde echtpaar vertelt: ‘Wij hebben beneden een slaapkamer en badkamer laten maken. Zodra het nodig is kunnen we dus naar beneden verhuizen. Daarnaast hebben wij de vloer helemaal vlak laten maken. Ook zijn de deuren breder gemaakt, zodat hier in de toekomst eventueel een rolstoel doorheen kan’.

Het verrichten van grote woningaanpassingen is niet voor iedereen mogelijk. Voorbeelden van kleine aanpassingen zijn:

 • het verwijderen van drempels en kleedjes
 • het installeren van handgrepen en leuningen
 • een antislip mat in de badkamer
 • het verbeteren van de verlichting
 • het maken van ruimte voor voldoende bewegingsvrijheid
 • het kiezen voor stoelen met wieltjes
 • kopen van een tweedehands traplift

Een andere belangrijke reden om aanpassingen te verrichten is om te voorkomen dat u valt. Oudere mensen lopen een groter risico om te vallen, wat kan leiden tot verwondingen en ziekenhuisopnames. Het aanpassen van de woning kan helpen om valincidenten te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Tegenwoordig bestaan er ook veel elektronische hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan robotstofzuiger of een sensor in de koelkast. Met deze sensor kan bijvoorbeeld uw kind controleren of u ’s ochtends al wakker bent doordat u uw ontbijt uit de koelkast pakt. Ook bestaan er verschillende camera’s waarmee van afstand gekeken kan worden of er beweging in uw huis is.

Waar kunt u deze aanpassingen regelen?

Een ergotherapeut kan u advies geven over hoe u uw woning kunt aanpassen. Ieder zorgcentrum heeft ergotherapeuten. Denk bijvoorbeeld aan Quarijn of aan een fysiopraktijk. Daarnaast kunt u ook een interieuradviseur inschakelen. Tegenwoordig zijn er verschillende interieuradviseurs die een ergotherapeutische achtergrond hebben.

Een andere optie is om te kiezen voor een aannemer, zoals het echtpaar heeft gedaan: ‘We hebben een aannemer uit Cothen genomen die samenwerkt met een loodgieter en elektricien uit Cothen. Zij kennen elkaar, waardoor ze goed op elkaar afgestemd waren. Zij regelen alles en zorgen dat alles volgens planning loopt.’

Tijdens de periode waarin de aanpassingen plaatsvinden kunt u gewoon thuisblijven. Maar in veel gevallen is het fijn voor uzelf om tijdelijk ergens te verblijven: ‘We zijn 6 weken uit huis gegaan naar een appartementje op een vakantiepark, in die periode is het huis verbouwd.’

Wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Bij het aanpassen van een woning komen natuurlijk kosten kijken. Wanneer u de overweging maakt om thuis te blijven wonen in plaats van naar een appartement te gaan bespaard u servicekosten. Deze servicekosten kunnen zo oplopen tot € 300,- per maand. ‘Deze kosten moet u eigenlijk reserveren voor dingen die u te zwaar worden en het aanpassen van uw woning.’ Voor mensen die het minder breed hebben zijn er verschillende mogelijkheden. Voor kleine en eenvoudige aanpassingen in huis kunt u hulp inschakelen van Wijk Helpt, via Stichting Binding: 0343-572 000.

Tips voor het aanpassen van de woning

Als afsluiting hebben wij verschillende tips meegekregen die u kunnen helpen bij het aanpassen van de woning:

 • Begin op tijd, het is namelijk een klus die goed gepland moet worden. De aannemers moeten tijd hebben om zich voor te bereiden en tijd in te plannen.
 • Reserveer geld, bijvoorbeeld door het geld wat u anders aan servicekosten had moeten betalen apart te leggen.
 • Blijf actief. Het is belangrijk om uitjes te plannen en afspraken te blijven maken. Blijf in contact met mensen. Hierdoor houdt u energie. ‘U bent zo oud als dat u uzelf voelt.’ Stichting Binding organiseert dagelijks activiteiten voor ouderen. Bent u benieuwd naar de activiteiten? Neem dan contact op met Stichting Binding via 0343-473 070.
 • Bewaar uw identiteit en waarborg de rode draad in uw leven.
 • Op de website Langer thuis in huis vindt u verschillende hulpmiddelen en informatie voor in huis.

Verhuizen

Als u niet uw woning kunt of wilt aanpassen maar liever verhuist naar een gelijkvloerse woning moet u op tijd hiermee beginnen. Het kan een lastige zoektocht zijn, omdat de woningen schaars zijn. Er bestaan speciale seniorenmakelaren die u hierbij kunnen helpen.

Tv tip: De toekomt is grijs, op 7, 14, 21 en 28 februari op NPO 2 om 20.30 uur.