Italiaanse ambassadeur bracht bezoek aan gemeente Wijk bij Duurstede

Burgemeester Iris Meerts met de Italiaanse ambassadeur
Foto: Barry Bosman

De Italiaanse ambassadeur, zijne excellentie Mr. G. Novello, bezocht afgelopen woensdag de gemeente Wijk bij Duurstede op uitnodiging van burgemeester Meerts. Aanleiding waren de  pizzakliko’s, die sinds een aantal maanden in de stad staan. De ambassadeur en de burgemeester gingen met de initiatiefnemers in gesprek en maakten een stadswandeling langs enkele Romeinse overblijfselen. “We zijn enorm vereerd dat de heer Novello naar onze gemeente kwam. Het was een bijzonder bezoek met fijne gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Onze rijke historie hebben we deels aan de Romeinen te danken. Het was mooi om de overblijfselen daarvan aan een moderne Romein te kunnen laten zien”, vertelt burgemeester Iris Meerts.” In Italië besteedt men veel aandacht aan zwerfafval en recycling. Daar kunnen wij nog wel iets van leren.”

Burgemeester Iris Meerts met de Italiaanse ambassadeur
Foto: Barry Bosman

In gesprek met Kunstkwast en Wijk Schoon Gewoon

Doordat mensen vaak de pizzadozen overdwars in de gewone prullenbakken stopten, raakten deze  verstopt. Het idee van de pizzakliko’s is hieruit ontstaan. De heer Novello ging hierover in gesprek met de mensen van Wijk Schoon Gewoon en Kunstkwast. Zij vertelden dat het nu bijna niet meer voorkomt dat prullenbakken verstopt zitten. Het gebruik van de pizzakliko draagt zo bij aan het verminderen van het zwerfafval.

Burgemeester Iris Meerts met de Italiaanse ambassadeur
Foto: Barry Bosman

Wandeling langs de rijke geschiedenis

De Italiaanse ambassadeur werd na de ontvangst op het Huis van de Gemeente rondgeleid door de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Daarbij werden  onder andere de Romeinenbaan, de haven met daarin het Vikingschip, de unieke molen, de oude stadsmuur, het kasteel en de Mazijk aangedaan. Onlangs is Wijk bij Duurstede onderdeel geworden van UNESCO Werelderfgoed. Daar werd uiteraard ook aandacht aan besteed. 

De heer Novello en burgemeester Meerts sloten het bezoek af met een lunch in de binnenstad aan de Markt.

Meer nieuws