Klus brandveilig!

De lente is gearriveerd en daarmee ook het mooie weer. Voor veel mensen reden om thuis en in de tuin te gaan klussen. Bij een aantal klussen kan brand ontstaan als u niet oplet. Hieronder vindt u tips om brand te voorkomen.

Klus tips

  • Schilderen: Houd rekening met de brandbaarheid van verf. Verf kan bij verwerking brandbare gassen afgeven. In combinatie met een open vlam van bijvoorbeeld een geiser of sigaret kan dit brand veroorzaken. Berg de verf en verdunners daarom in een goed geventileerde ruimte op.
  • Lijmen: In lijm voor bijvoorbeeld vloerbedekking zijn brandbare oplosmiddelen verwerkt. Een vonk is al voldoende om brand te veroorzaken. Zorg tijdens het lijmen dat ontstekingsbronnen zoals kachelgeisers helemaal uit zijn, dus ook de waakvlam. Rook niet tijdens het lijmen en zorg voor goede ventilatie.

Stroom

  • Rol kabelhaspels en verlengsnoeren altijd helemaal af. Als u dat niet doet, kan de warmte van de kabel niet worden afgevoerd. De haspel kan oververhit raken en gaan branden.
  • Een kapot elektriciteitssnoer kan kortsluiting en daarmee brand veroorzaken. Vervang het snoer tijdig.
  • Sluit niet teveel apparaten aan op één groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Het kan leiden tot overbelasting, daarna oververhitting en vervolgens kortsluiting.

Verf afbranden

  • Het is veiliger om een verfföhn te gebruiken, dan een gasbrander. Een gasvlam is heet waardoor los gekrabde verfbladders vlam kunnen vatten.
  • Gebruikt u toch een gasbrander, houd dan water en een natte doek bij de hand. Zo kunt u smeulende plekken direct doven.
  • Gaat u verf afbranden van een wand, let dan op of in de wand isolatie is verwerkt. Is dat het geval, dan kunnen kieren en spleten voor brandgevaarlijke situaties zorgen. Gebruik geen verfbrander op wanden of plafonds met schrootjes.

Solderen en lassen

Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond.

Houd een gasfles altijd rechtop. Als u dit niet doet, kan vloeibaar gas ontsnappen. Vloeibaar gas kan een steekvlam veroorzaken.

Draai de afsluiter van een gasfles dicht als u de gasfles tijdelijk of niet meer nodig heeft. Zet de soldeerbout uit als u hem (even) niet gebruikt.

VRU brandweer wenst u veel en veilig klusplezier!

Meer informatie

Meer informatie staat op de website van de brandweer. Heeft u vragen? App uw vragen over brandveiligheid in en om uw woning naar onze brandveiligheidsexperts: 06-12 95 85 99. Of neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 878 1000 of e-mail: voorlichting@vru.nl.

Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens.

Veilig klussen