Laura’s geveltuin in centrum van Wijk trekt bijen, vlinders én voorbijgangers

Laura Hus legde een geveltuin aan bij haar huis aan de Klooster Leuterstraat. Middenin het centrum van Wijk bij Duurstede staan hier salvia, verbena, kamille en vingerhoedskruid in bloei. “Ik hoef er maar weinig aan te doen. Alleen om de dag een beetje water geven.”

Geveltuin aanleggen op openbare grond

Laura Hus woont met partner Eddy en zoons Gijs en Teun aan de Klooster Leuterstraat in Wijk bij Duurstede. Ze ontdekte vorig jaar dat iedere inwoner een geveltuin mag aanleggen op openbare grond. De gemeente stelde hiervoor spelregels op voor inwoners

Het idee van een geveltuin sprak Laura aan. “Ik heb het idee dat de versteende, verharde omgeving waarin we leven iets doet met ons. Ik geloof dat als we onze buurt vergroenen, we zelf ook verzachten. Als iedereen een of twee vierkante meter tegels vervangt door planten, dan maakt dat al een groot verschil!” 

Meer contact met buurtbewoners

Naast een mooiere omgeving levert een geveltuin of andere zelfbeheertuin vaak meer contact met buurtbewoners op. “Ik ben blij dat onze gemeente hier ruimte aan geeft”, gaat Laura verder. Bij haar was het een kwestie van de stoep openbreken, stenen, zand en puin eruit en tuinaarde erin. “Als die eerste tegel eruit is, dan is er geen weg terug”, zegt ze lachend. 

Laura had voor de beplanting drie uitgangspunten. “Ik wilde dat het aantrekkelijk is voor vlinders en bijen, dat er het hele jaar iets interessants te zien is en dat het onderhoudsvriendelijk is.” Nu staat er van alles in bloei, in de winter zorgen onder meer helleborussen voor bloemen. Lage beplanting voor en hogere achteraan creëert diepte. Laura: “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als het er eenmaal inzit, groeit het vanzelf. Van mei tot september geef ik alleen om de dag een beetje water als dat nodig is.”

Positieve reacties

Tegels vervangen voor groen helpt wateroverlast te voorkomen doordat water beter wegloopt. Daarnaast biedt meer groen verkoeling in tijden van hitte en meer leefruimte voor planten en dieren. “Zelf geniet ik er ook van; ‘s avonds na het werk in de zon.” Voorbijgangers laten weten dat ze het een verbetering vinden. ‘Mensen reageren heel positief: “Wat vrolijk, wat gezellig”. Een enkeling vraagt: “Mag dat wel van de gemeente?” Waarop ik altijd antwoord: ‘Jazeker, dat hebben ze juist graag!’” 

Heeft u tegels verwijderd om te vergroenen?

Op 26 september haalt de Tegeltaxi van de gemeente tegels gratis op.

Kijk voor meer info en aanmelden op onze webpagina 'Tegeltaxi'