Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Minister Grapperhaus bracht werkbezoek aan Wijk bij Duurstede

17-07-2020

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bracht vrijdagmiddag 17 juli 2020 een werkbezoek aan Wijk bij Duurstede. Burgemeester Iris Meerts, boa’s, politie en brandweer praatten hem op verschillende locaties bij over de plaatselijke veiligheid. En over de wens om gezamenlijk een aanpak te ontwikkelen voor vroeg-signalering. Minister Grapperhaus zei over dit bezoek: ‘Een gemeente als Wijk bij Duurstede moet goed samenwerken met de verschillende hulpdiensten en de regio om de veiligheidsissues aan te kunnen gaan. Dat is soms een uitdaging. Ik ben onder de indruk van de professionele en enthousiaste hulpverleners die ik vandaag gesproken heb. Wijk bij Duurstede is bij hen in goede handen.’
De aanleiding voor dit bezoek ontstond nadat nieuwswebsite de Speld op 5 juni jl. zogenaamd appverkeer tussen minister Grapperhaus en burgemeester Meerts van Wijk bij Duurstede ‘lekte’. Dit bericht ging viral op social media en maakte Wijk bij Duurstede even trending topic op Twitter. Daarop nam de minister contact op met onze burgemeester, om Wijk bij Duurstede met eigen ogen te gaan bekijken.

Regionale aanpak voor vroeg-signalering 

Wijk bij Duurstede neemt het initiatief tot een betere aanpak van vroeg-signalering. Dit is nodig om problemen in het sociaal en veiligheidsdomein zoveel mogelijk te voorkomen. Vroeg-signalering staat of valt met de tijdige uitwisseling van gegevens tussen gemeente, politie en andere partners. Dit vergt een goede juridische basis, die nu soms nog ontbreekt. Niet alleen Wijk bij Duurstede, maar alle gemeenten en politiebasisteams in Nederland hebben hier baat bij. Door dit gezamenlijk op te pakken, kunnen we het beter en sneller doen. Burgemeester Meerts daarover: ‘Goed dat we de minister hebben kunnen laten zien voor welke uitdagingen op het gebied van veiligheid kleinere gemeenten staan, en hoe wij die gezamenlijk oplossen. Er blijft echter ook het een en ander over, waarvoor wij geen oplossing hebben. Denk aan complexe zaken als vroeg-signalering en beperkte politiecapaciteit. Daarvoor hebben we steun gevraagd van de minister.’

In gesprek met boa, brandweer en politie

Tijdens een wandeling door de binnenstad vertelde een van de boa’s over zijn ervaringen als boa in onze gemeente. Samen met postcommandant John Naber voeren de minister en burgemeester Meerts vervolgens in een snelle brandweerboot over de Lek naar het gevaarlijke kruispunt met het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier werd duidelijk waarom het duikteam van de brandweerpost in Wijk bij Duurstede zo belangrijk is. Weer aan vaste wal sprak de minister verder met Janneke van Wette (teamchef van politie) over wat de landelijke capaciteitsproblemen bij de politie betekenen voor een gemeente als Wijk bij Duurstede.

Bijzonder aandenken: de mooiste plekken van onze gemeente door de ogen van inwoners

Na de hype #wijkbijduurstede stelde de gemeente haar inwoners de vraag: ‘Wat maakt onze gemeente bijzonder?’ Allerlei reacties van inwoners werden verwerkt in een tekening met de 10 mooiste plekken van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. De minister ontving deze tekening samen met de Wijkse puzzel als bijzonder aandenken aan dit bezoek.

Werkbezoek Grapperhaus 1
Werkbezoek Grapperhaus 2
Visual Highlights Wijk bij Duurstede