Nationale Aanpak Biobased Bouwen op bezoek bij Gemeentewerf Wijk bij Duurstede

Categorieën

  • Bestuur en organisatie
  • Afval, riolering en groen

Op donderdag 10 april opende de nieuwe gemeentewerf van Wijk Bij Duurstede haar bouwplaats voor een selecte groep mensen die aangesloten zijn bij de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Ze kregen een inkijk in deze nu al iconische werf. De werf is gemaakt van stropanelen en hout, en is op deze schaal uniek in Nederland.

De nieuwe gemeentewerf in Wijk bij Duurstede is een icoon van biobased bouwen

De nieuwe gemeentewerf in Wijk bij Duurstede is een icoon van biobased bouwen. De stropanelen die voor de bouw zijn gebruikt, zijn nog nooit eerder op zo een grote schaal toegepast in Nederland. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt voor onder andere het wassen van voertuigen en het maken van een zoutoplossing voor gladheidsbestrijding. Ook draagt de werf bij aan een circulaire economie door afvalcontainers in een containerkuil te plaatsen en een demontagehal te realiseren. In deze hal gaan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt actief bijdragen aan het hergebruik van materialen. Dit proces vermindert de hoeveelheid restafval en verlaagt de kosten voor verwerking.  De werf wordt momenteel gebouwd door Peek Bouw en Infra, in samenwerking met leveranciers Strotec/Bouwbedrijf Gebroeders Van Herpen en Heko Spanten en is ontworpen door architect Gaav.

”Met de bouw van de nieuwe gemeentewerf en het milieupark hebben we onszelf uitgedaagd om aan de slag te gaan met biobased en duurzamere bouwmethoden. Door de plek waar we onze inwoners stimuleren circulair te handelen, zo te bouwen, geven we het goede voorbeeld”, zegt wethouder Jeroen Brouwer.

Wat is de Nationale Aanpak Biobased Bouwen

De Nationale Aanpak Biobased Bouwen is een landelijk transitieprogramma dat werkt aan bouwmaterialen gemaakt van Nederlandse vezels. In deze aanpak wordt onder andere gewerkt aan een standaard certificering voor diverse bouwproducten gemaakt van vezels, zoals inblaasisolatie van stro en olifantsgras. Het projectbezoek naar de bouwplaats is bedoeld om met andere professionals in dit vak te delen hoe het is gelukt om deze gemeentewerf zo biobased te hebben gebouwd.  

Building Balance 

Building Balance zet zich in voor de opschaling van biobased bouwen door het ontwikkelen van regionale ketens voor materialen zoals vlas, hennep en stro. De organisatie brengt bouwers, producenten en beleidsmakers samen om circulaire en duurzame bouwoplossingen te versnellen. Het doel is 30-30-30. Dat betekent dat er per 2030 bij minimaal 30% van de nieuwbouw of renovaties minimaal 30% biobased materiaal gebruikt moet worden. Building Balance is de uitvoerende organisatie achter de Nationale Aanpak Biobased Bouwen.