Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Utrecht per 1 juni 

05-06-2020

Per 1 juni is de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht ingegaan. Dankzij de medewerking van iedereen die zich aan de maatregelen tegen het coronavirus houdt, kon de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht per 1 juni deze noodverordening afkondigen, die mensen iets meer ruimte geeft in het openbare leven. Hierdoor is het naleven van de basisregels belangrijker dan ooit: houd afstand en vermijd drukte. Iedereen die een instelling of horecagelegenheid beheert, wordt aangeraden de nieuwe noodverordening zorgvuldig te lezen.

Wat mag er met de nieuwe noodverordening nu wel per 1 juni?

De Veiligheidsregio Utrecht volgt de nieuwe landelijke richtlijnen, waardoor er nu meer open mag en mensen meer ruimte krijgen. Hieronder staat een opsomming van de wijzigingen:

 • In de openbare ruimte, zoals op straten en pleinen, is er geen maximum aan het aantal mensen dat daar samen mag komen. Dat betekent, dat inwoners met elkaar kunnen afspreken in het park om bijvoorbeeld te picknicken of bij te praten. Wel geldt dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar bewaart. Uitzondering op deze regel is dat leden van een gezamenlijke huishouding deze afstand niet hoeven te houden.
 • Restaurants en cafés (horeca) mogen op 1 juni om 12.00 uur weer open (max. 30 personen). Gasten die binnen een café of restaurant willen gebruiken, moeten vooraf reserveren.
 • Dierenparken, natuurparken, musea en monumenten mogen weer open.
 • Bioscopen en culturele instellingen mogen weer open (max. 30 personen).
 • Sportkantines bij buitensportvoorzieningen die wordt geëxploiteerd door een commerciële partij (de verpachte kantine) mogen open. Dit is een uitzondering op het voorschrift over de sportkantines (zie hieronder).
 • Openbare toiletten in natuurgebieden, parken, jachthavens en langs stranden mogen open.
 • Maximaal dertig studenten kunnen vanaf 1 juni weer samenkomen op hun vereniging.

Voor al deze instellingen gelden regels om drukte en afstand te voorkomen. Deze regels staan voor elke sector in deze noodverordening beschreven. Het is de eigen verantwoordelijkheid van deze instellingen om deze regels te kennen en ervoor te zorgen dat bezoekers die naleven.

Welke maatregelen veranderen niet?

Deze maatregelen gelden voor langere tijd:

 • Sportkantines moeten dicht blijven.
 • Evenementen blijven verboden.
 • De 1,5 meter afstand geldt nog steeds.
 • Vermijd drukte.
 • Blijf thuis bij klachten.

Belangrijk is dat er nog steeds een volledig verbod op evenementen geldt

Een samenkomst van een groot aantal mensen in de openbare ruimte verandert al snel in een evenement, en is dan dus verboden. En evenementen zijn niet alleen samenkomsten waar een vergunning voor nodig is, maar ook bijvoorbeeld een braderie of een straatfeest. Van een evenement is ook sprake als er bij de samenkomst voorzieningen worden getroffen als een (versterkte) muziekinstallatie of een bar.

Vermijd drukte, houd afstand

Voorzitter Jan van Zanen van de Veiligheidsregio Utrecht: ‘Hoe meer bewegingsruimte, hoe meer bijzondere regels. Ik kan me voorstellen dat mensen dat soms verwarrend vinden. Maar voor wie twijfelt wat wel en niet mag, is er steeds weer hetzelfde principe: vermijd drukte, houd afstand. Dat is de enige manier om te voorkomen dat het virus zich verspreidt en mensen ziek worden.’

Neem je verantwoordelijkheid