Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Nieuwe (slijt)laag op het fietspad Hordenweg en Gooyerdijk

29-06-2020

Het asfalt op de Gooyerdijk en op het fietspad langs de Hordenweg heeft een slijtlaag gekregen om kleine scheurtjes en oneffenheden dicht te maken. Scheurtjes kunnen zich vullen met water. Bij vorst zet dit water uit en drukt het asfalt uit elkaar, waardoor het asfalt nog verder gaat scheuren.  Het asfalt wordt met die slijtlaag ook beschermd tegen weersinvloeden en ultraviolette straling (de zon). Bovendien wordt de stroefheid van het wegdek verbeterd.   

Een slijtlaag op het asfalt is een dunne laag split (gebroken steentjes) die met behulp van een plaklaag (bitumen)  op het asfalt geplakt wordt.  Het is een voordelige en duurzame manier om snel en effectief een asfaltdeklaag te onderhouden.

Het split op de Gooyerdijk is gewoon grijs, maar voor het fietspad hebben we gekozen voor een rode steensoort; “Cloburn Red”. Dit is micrograniet, een natuurlijke steensoort. 

Het split is tijdens het aanbrengen aangewalst, maar het duurt vaak nog enkele weken voordat het wegdek klaar of “af” is. Door intensief gebruik van het fietspad en de rijbaan moet het nog losliggende split ingereden worden. Hoe snel dat gaat, heeft ook met de weersomstandigheden te maken. Zodra de aannemer vindt dat het split voldoende is ingereden, komt hij het overtollige split weghalen en dan is het klaar.

Tegen opspattend grit en mogelijk slipgevaar wordt tijdens de periode van inrijden, geadviseerd om uw snelheid te matigen.

Dank voor uw medewerking en begrip!

Aanbrengen slijtlaag fietspad
Slijtlaag fietspad