Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Nijpend tekort aan pleegouders

27-10-2020

Door: Marijke Dekker

Je kunt echt iets betekenen voor een kind

Ze staan in de rij. Kinderen, wachtend op een warm en veilig gezin. Wachtend op een arm om hen heen, een aai over de bol. Helaas zijn er nog altijd te weinig pleegouders. Mensen die een kind opvangen, het liefde en veiligheid geven. Voor één weekend of elk weekend, voor een korte of langere periode. Het kan zóveel voor een kind betekenen.

Anja en Wim uit Bunnik weten uit eigen ervaring hoe belangrijk pleegzorg voor een kind is. Op dit moment hebben ze, behalve hun drie ‘eigen’ zonen, twee pleegdochters van 11 en 4 jaar, die een paar dagen na hun geboorte al bij hen kwamen. Sinds hun start als pleegouders in 2001 hebben ze in totaal inmiddels 42 pleegkinderen opgevangen. Anja: “Behalve reguliere plekken bieden wij ook plekken voor crisisopvang. Sommige kinderen zijn dus maar een weekendje bij ons geweest.”

Zwak voor de zwakkeren

Als klein meisje al was Anja begaan met de zwakkeren en kon ze niet tegen onrecht. “Ik wil mensen helpen, daar waar het nodig is. Noem het idealisme. Ik vind het heel gewoon. Ook mijn ouders vingen altijd al mensen in nood op. Iedereen was welkom, kreeg koffie. Het is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten. Bovendien speelt ook ons geloof een rol. Het voelt als een roeping om ons huis te delen met anderen.”

Altijd rozengeur en maneschijn?

Er zijn tal van mooie momenten. Toch is het niet louter rozengeur en maneschijn, vertelt Anja. “Het is zo mooi om te zien dat een kind tot rust komt, zich veilig voelt. Het is vaak een ommekeer in het leven van een kind. Tegelijk hebben ze meestal al veel narigheid meegemaakt. Dat dragen ze toch in een rugzakje mee. Het verschilt per kind hoe je daarmee omgaat.”

Matching

Natuurlijk, het kan ook botsen. Volgens Anja is het belangrijk om vooraf goed grenzen te stellen: “Denk ook aan jezelf en wees duidelijk over wat je wel en niet wilt. Zo hebben we eens een jongen in huis gehad, met wie het flink botste. Dat is in niemands belang. Oorzaak? Onze waarden en normen verschilden enorm. Hij is daarna in een ander pleeggezin geplaatst. Ook kregen wij telkens jongens, maar voor de dynamiek en balans vonden wij het fijn om ook meisjes te hebben.”

Gezinshuis

Binnenkort verkopen Anja en Wim hun woning om in De Grote Geer in Houten een gezinshuis te beginnen. De boerderij wordt momenteel al fors verbouwd. “Wim is inmiddels deels met zijn bedrijf gestopt. We willen er 24/7 voor de kinderen zijn, alle liefde, zorg en energie aan hen kunnen besteden. Het liefst zouden we alle kinderen willen helpen. Het is zo hard nodig. Gelukkig snapt ook de gemeente Houten het belang, en we ontvangen alle medewerking. Het voelt alsof de rode loper wordt uitgerold.”

Twijfel je?

Als mensen zich afvragen of pleegzorg iets voor hen is, raadt Anja hen aan om eens vrijblijvend een informatieavond te bezoeken en eventueel aansluitend een – eveneens vrijblijvende - cursus te volgen. “Als je daarna toch nog twijfelt, kun je eerst beginnen met weekendopvang. Bijvoorbeeld om andere pleegouders even op adem te laten komen. Op die manier kun je beoordelen of het iets voor je is. Ik raad het iedereen aan: het verrijkt je leven en je helpt een kind.”

Van 28 oktober tot en met 4 november is het de Week van de Pleegzorg

Voor meer informatie over pleegouderschap en pleegzorgaanbieders in de buurt, kijk op de website Open je wereld.

Handen

Foto: Privécollectie

Open je wereld