Ontmoeting veteranen in de Veldpoort

Donderdag 30 november 2017 ontmoetten veteranen uit de gemeente Wijk bij Duurstede elkaar in de ‘Veldpoort eten en drinken’ aan de Veldpoortstraat in Wijk bij Duurstede. Vooraf was er gelegenheid om een stadswandeling te maken onder begeleiding van een stadsgids. Zo’n 50 veteranen waren aanwezig. Het was een zeer geslaagde avond.

Veteranen waarderen het om elkaar te ontmoeten

In onze gemeente wonen zo’n 200 veteranen. Enkelen zijn nog in actieve dienst en zijn betrokken bij vredesoperaties of missies in oorlogsgebied. Veel Wijkse veteranen stellen het op prijs om elkaar zo nu en dan te ontmoeten. Zo’n ontmoeting biedt hen de gelegenheid om hun unieke ervaringen en verhalen uit te wisselen, opgedaan tijdens hun missie(s). Deze zijn kleurrijk. Vaak zijn dit verhalen van herkenning. Veel woorden hebben ze niet nodig om elkaar te begrijpen. De onderlinge verbondenheid is sterk. Elkaar ontmoeten schept een band en saamhorigheid.

Activiteiten door en voor Wijkse veteranen in 2017

In 2017 waren Wijkse veteranen op verschillende momenten zichtbaar. Velen liepen mee tijdens de Stille Tocht bij de lokale dodenherdenking op 4 mei jl. Zij legden een krans. Dit was een indrukwekkend moment. 
Enkele veteranen gaven gastlessen op basisscholen. Hierbij vertelden zij over hun ervaringen bij hun uitzending. Kinderen konden hen daarna vragen stellen. Deze interactieve lessen werden enthousiast ontvangen. 
In juni aten de Wijkse veteranen gezamenlijk in het Huis van de Gemeente. Ze wisselden verhalen uit over hun ervaringen tijdens uitzending. Hiervoor brachten zij attributen mee, zoals foto´s, brieven en andere herinneringen. Het was een zeer levendige ontmoeting.

Het gemeentebestuur steunt de ontmoetingen van de veteranen

Burgemeester Tjapko Poppens zegt over de ontmoetingen van de veteranen: ‘Iedere keer ervaar ik de sterke onderlinge band, die veteranen met elkaar hebben. Zij kunnen bij elkaar terecht, verstaan elkaar en begrijpen elkaar. Het gemeentebestuur steunt van harte hun initiatief om elkaar regelmatig te ontmoeten en waardeert het dat de veteranen hun verhalen ook willen delen met een groter publiek. Dit draagt bij aan bewustwording van de betekenis van vrede en van de inzet die hiervoor in de wereld nodig is.’

Bijeenkomst veteranen in de Veldpoort

Op de foto staan vier veteranen uit onze gemeente. Dit zijn v.l.n.r.: Ton van Wette, Freek van Heuven-Staereling, Esther Frijlink en Roger ten Brink.