Papierkliko’s in het buitengebied

Op maandag 6 november was ’t zover: de start van het bezorgen van papierkliko’s in het buitengebied van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. De maand ervoor ontvingen alle inwoners buiten de kernen een brief over dit project. Het bezorgen van ruim 600 kliko’s vraagt namelijk wel de nodige voorbereiding.

Waarom papierkliko’s in het buitengebied en niet in de kernen?

Of papierkliko’s in de toekomst ook in de kernen komen, is nog niet bekend. Dit hangt af van een besluit dat de gemeenteraad nog moet nemen over het afvalbeleid. Hierover gaat de raad in 2024 in gesprek. 

Papier netjes opgeborgen

Alle reden om van de uitreiking van de 1e papierkliko een bijzonder moment te maken. Wethouder Jeroen Brouwer overhandigde deze 1e papierkliko op de Rijndijk in Wijk bij Duurstede aan de familie Van Schaik. Kim en Robbert van Schaik gaven aan blij te zijn met de papierkliko. “Erg handig dat we nu deze kliko kunnen gebruiken voor het papier en karton i.p.v. het aanbieden in dozen of bundelen.”

Waarom van losse inzameling naar papierkliko’s?

  • Met een papierkliko maken we het makkelijker papier gescheiden te houden. Wanneer papier nog beter gescheiden wordt, komt er minder van in het restafval. Dat is goed voor het milieu en het kost minder. 
  • Voor de inzamelaar is het legen van kliko’s veiliger en minder zwaar dan het tillen van dozen vol papier. 
  • Papier in kliko’s blijft altijd droog en dat is belangrijk voor een betere recycling van het papier.
  • Een ander voordeel is dat papier in kliko’s niet wegwaait: dat geeft dus veel minder zwerfvuil op straat.