Penning van Verdienste van de gemeente Wijk bij Duurstede voor Niels Roelofse

Op zaterdag 13 mei reikte burgemeester Iris Meerts de Penning van Verdienste van de gemeente Wijk bij Duurstede uit aan de heer Niels Roelofse uit Langbroek. De heer Roelofse komt in aanmerking voor deze Penning van Verdienste, omdat hij zich intensief inzet en een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft bij de openbare orde en veiligheid in Wijk bij Duurstede en de regio.  

Brandweerspecialisme rietenkapbrandbestrijding (RKBB)

De heer Roelofse is één van de ontwikkelaars en kartrekkers van het brandweerspecialisme rietenkapbrandbestrijding (RKBB). Als regiehouder RKBB heeft de heer Roelofse veel vrije uren in het ontwikkelen, uitdragen, oefenen en trainen van dit specialisme gestoken. Hij is inmiddels als specialist het aanspreekpunt voor het hele land geworden en de methode die hij mede heeft ontwikkeld, verspreidt zich als een olievlek over heel Nederland.

Hij is ook instructeur nieuwe manschappen en bevelvoerders. In deze rol zorgt hij dat zijn lessen leerzaam en aantrekkelijk zijn; zo geeft hij zijn kennis en niet afnemende enthousiasme door aan de nieuwe lichting. Hij stopt daar buiten de uren die vergoed worden, ook veel eigen tijd en energie in.

Naast zijn werkzaamheden als instructeur nieuwe manschappen en bevelvoerders, is de heer Roelofse sinds 2005 ook vrijwillig jurylid voor het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Het ABWC bevordert de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen door het organiseren van vaardigheidstoetsen. Ook hier weet hij deelnemers te enthousiasmeren door zijn manier van feedback geven.

Door zijn toedoen en vasthoudendheid heeft de gemeente Wijk bij Duurstede de brandweerpost Cothen/Langbroek eind december 2022 teruggekocht van de VRU, zodat de vrijwilligers (nog) beter en sneller gefaciliteerd worden in hun werkzaamheden. Daarnaast heeft hij vol overgave veel (vrije) tijd gestoken in de samenvoeging van de twee brandweerposten Cothen en Langbroek.

Overig

Naast zijn activiteiten voor de brandweer zet de heer Roelofse zich ook in voor de Nederlands-Hervormde kerk in Langbroek. Iedere maand haalt hij met zijn tractor en aanhanger oud papier op voor de kerk. 

Er is veel waardering voor de wijze waarop de heer Roelofse zich al lange tijd inzet ten behoeve van de Veiligheidsregio Utrecht. Hij staat bekend als een zeer betrokken, enthousiaste en constructief-kritische collega, die met tomeloze inzet en energie 365 dagen per jaar, 24 uur per dag klaarstaat voor zowel de gemeenschap van de gemeente Wijk bij Duurstede als de hele regio.