Prijsuitreiking actie Zet je restjes in bloei

In juli 2023 organiseerde de gemeente de 'Zet je restjes in bloei-actie'. Hieraan deden veel inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek mee. 

GFT zit vol met voedingsstoffen

Deze winactie informeerde onze inwoners over de voordelen van het inzamelen van GFT. Ons GFT-afval ruikt soms misschien (netjes gezegd) een beetje vreemd, maar zit vol met voedingsstoffen. En die geven we liever weer terug aan de natuur. Daarom deelde de gemeente vorige maand een filmpje en schreef een prijsvraag uit. 

Winnen en proeven

De winnaar van de actie is de familie Van Veenendaal uit Wijk bij Duurstede. Zij beantwoordden alle vragen goed én kwamen met hun antwoord het dichtste bij de schattingsvraag. Een verdiende winst dus! De familie wint een luncharrangement bij de Kersenhut in Cothen. Daar kunnen ze met eigen ogen zien en proeven hoe compost meehelpt aan het tot bloei brengen van onze natuur. 

Heel nuttig

Vorige week reikte wethouder Jeroen Brouwer de prijs uit. Over gft zegt hij: “Van één volle GFT-kliko wordt 15 tot 20 kilo compost gemaakt. Het is heel waardevol dus om goed te scheiden!” Het meeste GFT-afval wordt namelijk meteen verwerkt tot compost. Het andere, kleinste deel (4%) wordt vergist. Dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost gebruiken boeren en tuinbouwers bijvoorbeeld om de bodem te verbeteren.