Samen tegen ondermijning: “We hebben de ogen en oren van inwoners nodig”

Een verdachte garagebox, anonieme meldingen en een succesvolle politieactie. Soms begint het met iets kleins, maar kan het een groot verschil maken. Zo werd dankzij een anonieme melding van een inwoner een drugslab opgespoord en de overlast in een buurt weggehaald. "Deze melding gaf ons precies wat we nodig hadden." 

In Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek werken gemeente en politie samen aan de aanpak van criminaliteit. Burgemeester Iris Meerts en politiechef Serena Renes leggen uit wat ondermijning is, waarom meldingen belangrijk zijn en hoe Meld Misdaad Anoniem kan helpen.

Wat is ondermijning?

De term ‘ondermijnende criminaliteit’ klinkt vaag, maar deze vorm van criminaliteit heeft een grote invloed op onze samenleving. "Ondermijning is het vervagen van de grens tussen de boven- en onderwereld," legt politiechef Serena Renes uit. "Criminelen maken gebruik van legale structuren, zoals vergunningen en bedrijven, om illegale activiteiten te verhullen. Denk aan witwassen, drugshandel en mensenhandel.”

Burgemeester Meerts vult aan: “Deze vermenging tast de basis van onze rechtsstaat aan. Het maakt het moeilijker om criminaliteit te bestrijden en schaadt het vertrouwen van burgers. Daarom is het belangrijk dat we signalen zo snel mogelijk oppakken, maar daar hebben we de hulp van inwoners hard bij nodig.”

Signalen van ondermijning: wat valt inwoners op?

"Mensen voelen soms dat er iets niet pluis is in hun buurt," vertelt burgemeester Meerts. Toch blijkt dat mensen vaak twijfelen of ze dit wel moeten melden. “Veel mensen denken dat hun waarneming niet belangrijk genoeg is,” vult Renes aan. “Maar het tegendeel is waar. Ook al lijkt een situatie klein, het kan een puzzelstukje zijn in een groter netwerk dat we proberen te ontmantelen. We hebben alle losse stukjes nodig.”

Inwoners spelen dus een belangrijke rol in de aanpak van ondermijning. Zij zijn vaak de eerste die verdachte situaties in hun buurt opmerken. Maar waar moet u dan op letten? Denk bijvoorbeeld aan woningen of panden waar een vreemde geur hangt of veel auto’s die op ongebruikelijke tijden in- en uitrijden. Maar ook bedrijven zonder klanten die toch actief lijken, of mensen met een onverklaarbaar luxe levensstijl.

“Vertrouw uw onderbuikgevoel,” benadrukt burgemeester Meerts. “Als iets niet normaal aanvoelt in uw omgeving, meld het dan. Zelfs als we niet meteen actie kunnen ondernemen, kan de informatie later alsnog belangrijk blijken.” Via Meld Misdaad Anoniem is het ook mogelijk om anoniem een melding te doen.

Meld Misdaad Anoniem : Hoe werkt het?

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar inwoners volledig anoniem verdachte situaties kunnen melden. Het meldpunt speelt een belangrijke rol in het verzamelen van informatie die de politie en gemeente helpt om op te treden tegen ondermijnende criminaliteit.

Een melding kan telefonisch of via een beveiligde online omgeving worden gedaan. Vervolgens kijken politie en gemeente in het lokale ondermijningsoverleg of er voldoende aanwijzingen zijn om actie te ondernemen. “Soms zijn meerdere meldingen nodig voordat we kunnen optreden,” legt Meerts uit. “Maar zonder meldingen blijven problemen onder de radar.”

Renes voegt toe: "Wat Meld Misdaad Anoniem uniek maakt, is dat de melder volledig anoniem blijft. Als een melding herleidbaar blijkt te zijn, wordt deze niet doorgezet. Dit biedt melders de zekerheid dat hun identiteit beschermd blijft.” Ook de resultaten van meldingen worden anoniem teruggekoppeld. Bijvoorbeeld via een persbericht. Zo weten mensen dat hun melding iets heeft betekend.

Van een anonieme tip tot een succesverhaal

Een duidelijk voorbeeld van de invloed van een melding via Meld Misdaad is een zaak waarbij melding werd gedaan van drugsdeals vanuit een garagebox. "We ontvingen een melding over verdachte activiteiten," vertelt Renes. "De politie startte een onderzoek en trof strafbare feiten aan. Dankzij de samenwerking met de gemeente konden we niet alleen de drugsdealer aanpakken, maar ook de garagebox sluiten." Burgemeester Meerts vult aan: "We hadden zachte signalen dat er iets speelde, maar zonder harde feiten konden we niet ingrijpen. Deze melding gaf ons hard bewijs. Het resultaat? De overlast voor de buurt is weggenomen en het geeft een krachtig signaal: misdaad loont niet."

Samen tegen ondermijning

Ondermijning stopt niet bij gemeentegrenzen. Daarom werkt de gemeente Wijk bij Duurstede nauw samen met buurgemeenten , de politie en andere partners zoals het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en de Belastingdienst. Serena: " Een integrale aanpak is noodzakelijk. Door strafrecht en bestuursrecht slim te combineren, kunnen we criminele netwerken effectief ontmantelen."

Burgemeester Meerts sluit af: "We willen dat Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek een fijne, veilige plek blijven om te wonen. Dat kan alleen als we samenwerken. Dus ziet, hoort of ruikt u iets wat niet pluis is? Meld het. We zorgen samen voor de veiligheid in onze gemeente."

Wilt u iets melden? - Meld Misdaad Anoniem

We blijven alert op zaken die onze veiligheid en de rechtsstaat ondermijnen. De gemeente Wijk bij Duurstede werkt samen met Meld Misdaad Anoniem. Iedereen kan hier anoniem een melding doen. Bijvoorbeeld over hennepteelt, illegaal vuurwerk, drugslabs, illegale prostitutie, fraude, onverklaarbaar vermogen of andere vermoedens van criminaliteit. 

Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800 7000(Verwijst naar een telefoonnummer) (maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 22.00 uur/weekenden en feestdagen: 9.00 tot 17.00 uur). Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op de website van Meld Misdaad Anoniem(Verwijst naar een externe website). Meld Misdaad Anoniem is ook écht anoniem.