Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Start Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling Wijk bij Duurstede

14-01-2020

Informatiesessies voor woningeigenaren in de wijk Noorderwaard-Noord

De gemeente Wijk bij Duurstede nodigt woningeigenaren in de wijk Noorderwaard-Noord van harte uit voor één van de informatiesessies van de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling. De gemeente kan woningen in deze wijk verduurzamen, zonder dat de maandlasten voor de woningeigenaar stijgen. Wijkbewoners hebben eind vorig jaar hierover een brief gekregen.

De informatiesessies zijn op 16, 21, 23 en 27 januari, graag vooraf aanmelden

De informatiesessies zijn in de Graanschuur, Dijkstraat 29 in Wijk bij Duurstede. Medewerkers van de gemeente en De Woonpas beantwoorden bij de informatiesessie vragen en leggen de plannen uit. Kijk voor meer informatie op de website van De Woonpas.

Bent u woningeigenaar in de wijk Noorderwaard-Noord? U kunt zich via e-mail aanmelden: wijkbijduurstede@dewoonpas.nl. Geef bij aanmelding aan naar welke van de vier bijeenkomsten u wilt gaan. Vergeet niet uw adres en postcode te vermelden.

Zo werkt de regeling

De gemeente en De Woonpas willen dat iedereen de eigen woning kan verduurzamen. De aanpassingen aan de woning worden bekostigd door de gemeente. Bijvoorbeeld betere isolatie en zonnepanelen.
De woningeigenaar betaalt de investering terug aan de gemeente via de zogenaamde baatbelasting. Het bedrag van deze baatbelasting is nooit hoger dan het bedrag dat bespaard kan worden op de energierekening. Dat wordt vooraf berekend en vastgesteld. Hierdoor kunnen de maandlasten tenminste gelijk blijven en heeft de eigenaar een comfortabel, duurzaam huis. Bovendien wordt de woning relatief meer waard. En: de eigenaar is bovendien beschermd tegen de toekomstige stijging van de energieprijs.

Wethouder Hans Marchal is enthousiast over de regeling

Hans Marchal, wethouder Duurzaamheid, zegt over de regeling: ‘Afgelopen jaar zijn wij als gemeente op zoek gegaan naar manieren waarop we als gemeente onze doelstellingen voor de energietransitie kunnen realiseren en tegelijkertijd woningeigenaren kunnen helpen. Ik ben in gesprek geraakt met De Woonpas. Dit zijn de initiatiefnemers van de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). Om een aantal redenen ben ik erg positief over de GVR. Bewoners wordt heel veel werk en zorg uit handen genomen. De GVR maakt woningverduurzaming mogelijk en betaalbaar voor iedereen. Maar voor mij is de belangrijkste reden misschien wel, dat de GVR in kleine stappen werkt. We weten nog niet wat er voor aardgas in de plaats komt. Daarom is de GVR erop gericht om woningen stap voor stap te verduurzamen. Nu al de woning isoleren en zelf stroom opwekken met zonnepanelen zijn goede stappen.’

Eerst is de regeling voor de Noorderwaard-Noord, later ook voor andere wijken

Wijk bij Duurstede is de tweede gemeente in Nederland die deze regeling in samenwerking met De Woonpas aanbiedt. De regeling is nu toegankelijk voor iedere huiseigenaar in de wijk Noorderwaard-Noord. Later breidt de gemeente de regeling ook uit naar andere wijken in de gemeente. Bewoners bepalen zelf of ze gebruik willen maken van de regeling.

Samenwerking met landelijke, maar ook met plaatselijke organisaties

Dick Dekker, directeur van De Woonpas geeft aan: ‘Om de woningen te verduurzamen, werken we nauw samen met onze partners, zoals de Erasmus Universiteit en de Bank Nederlandse Gemeenten. Bij het duurzaam maken van de woningen zullen we in de nabije toekomst waar mogelijk samenwerken met lokale bedrijven.’