Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Steeds meer inwoners en bedrijven verduurzamen

29-07-2019

Steeds meer inwoners en bedrijven verduurzamen. Wethouder duurzaamheid Hans Marchal en beleidsmedewerker Martine van der Woude bezochten drie inwoners om meer te horen over de duurzame bedrijfsvoering en verbouwing van hun woning. Zij ontvingen een zonnig boeket uit handen van de wethouder.

Bewust duurzaam boeren in Langbroek

Melkveehouderij Van Eck in Langbroek heeft 140 melkkoeien. Op het dak van de koeienstal liggen 366 zonnepanelen. De panelen zijn rechtstreeks aangesloten op de automatische melkrobot, waar koeien de hele dag door worden gemolken. Uit de warme melk wordt de warmte gewonnen, waarmee water kan worden verwarmd tot 60 graden. Ook wordt het drinkwater van de koeien verwarmd tot 17 graden. Koeien drinken namelijk liever lauw dan koud water. Hiermee bespaart Johnny Van Eck maar liefst 80% elektriciteit voor warm water. Johnny van Eck: “We zijn actief in de pilot kringlooplandbouw in de Provincie Utrecht. Dit betekent dat op onze grond, 90 hectare, zelf willen kunnen voorzien in wat we nodig hebben. Grondstoffen zoals nitraat en stikstof zijn dan in balans. We willen ernaar toe dat de koeien geen krachtvoer meer eten, maar eiwitrijke gewassen die we zelf telen. Naast gras en maïs willen we hiervoor ook andere gewassen zoals veldbonen, luzerne en tarwe kunnen telen. Dat mag nu nog niet binnen de landelijke regelgeving.” Om helemaal energieneutraal te zijn kijkt Johnny van Eck naar mogelijkheden voor meer zonnepanelen en/of een kleine windmolen.

Melkveehouderij Van Eck

Groen Tuingeluk

Mocking Hoveniers uit Cothen bestaat dit jaar 40 jaar. Met veel plezier realiseert Rob Mocking Tuingeluk voor bewoners en organisaties. Zoals het groene schoolplein van basisschool Piet de Springer en de bij- en vlinderstrook bij SVF. “We merken dat er meer vraag is naar groen bij de aanleg van tuinen. En mensen hebben steeds meer aandacht voor vlinder- en bijvriendelijke struiken en planten. Daarnaast horen we regelmatig de wens voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Wij ontwerpen en adviseren daarom vanuit Tuingeluk. We kijken naar een goede verhouding tussen groen en verharding, we combineren hoog en laag, zorgen voor rust en privacy in de tuin en zoeken de juiste balans tussen onderhoud en genieten. Meer groen in de tuin zorgt voor rust en leven, maar ook voor meer verkoeling in de zomer en minder wateroverlast bij een flinke regenbui.” Ook zijn eigen tuin is dit jaar flink vergroend. En samen met 5 buren heeft Rob de daken en balkons geïsoleerd. Het idee om met elkaar de woning te verduurzamen ontstond aan de Energietafel.

Mocking Hoveniers

Rijksmonument verduurzaamd naar aardgasvrij

In november 2017 kochten Paul Thiel en Hetty Jolink een monumentale woonboerderij aan de Langbroekerdijk. De woning was nog grotendeels enkelsteens, nauwelijks geïsoleerd en toe aan een grondige renovatie. In een jaar tijd is de boerderij volledig verbouwd en aardgasvrij gemaakt met hulp van lokale bedrijven. Hetty Jolink: “De woonboerderij is een Rijksmonument. De voorschriften voor de verbouwing zijn ons meegevallen. De monumentale ramen aan de voorzijde zijn gebleven en hebben voorzetramen aan de binnenkant voor meer comfort. Het zoeken naar de beste oplossing om onze woonboerderij duurzaam te verwarmen was lastig, omdat er nog niet veel informatie beschikbaar is. Ook waren de kosten hoog. Voor ons was het een groot voordeel dat alles op de schop moest, en we de indeling ook helemaal aan konden passen.“ De woning is van binnenuit geïsoleerd en wordt met een warmtepomp met buffervat verwarmd. Verder wordt gebruik gemaakt van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op de schuren liggen zonnepanelen en een zonnecollector. Het is nog even afwachten of de woonboerderij hiermee ook energieneutraal is.

Hetty Jolink