Een houtkachel of open haard kan problemen geven. Maar er is iets aan te doen!

In de herfst en winter gebruiken inwoners de open haard of haardkachel weer vaak. Zij brengen sfeer in huis. Maar ze brengen ook meer schadelijke stoffen in de lucht dan andere soorten verwarming. Verscheidene inwoners hebben dan ook last van de rook.

Bepaalde groepen krijgen eerder problemen met hun gezondheid door het stoken

Vooral kinderen hebben eerder last van hun luchtwegen als er thuis regelmatig wordt gestookt. Denk daarbij aan klachten als verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Ook mensen met gevoelige longen of met hartklachten vormen een risicogroep. Zij kunnen het benauwd krijgen door een houtkachel of open haard.

Ook buiten levert rook overlast op, vooral bij windstilte of mist

Rook uit schoorstenen hangt soms laag in de woonomgeving. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, worden er benauwd van. Anderen gaan er erg door hoesten.  

Heeft u een open haard of houtkachel? Zorg dat anderen minder last hebben van rook.

Deze tips zijn handig. Ook als u van plan bent een houtkachel of open haard te kopen.

 • Gebruik de houtkachel niet als belangrijkste verwarming.
 • Vraag advies over welke open haard of haardkachel het beste bij u past. Laat een erkend bedrijf deze verwarming thuis plaatsen.
 • Kies een open haard of haardkachel die de kamer genoeg verwarmt. Het wordt te warm in de kamer, als de verwarming te groot is. Hierdoor verbrandt het hout niet goed. Dat zorgt voor meer schadelijke stoffen in de lucht.
 • Gebruik de juiste materialen om te stoken. Stook alleen onbehandeld hout dat 1 tot 2 jaar gedroogd is.
 • Stook niet bij windstil en mistig weer. De rook blijft dan om het huis hangen en geeft extra hinder.
 • Zorg dat er bij het stoken voldoende frisse lucht binnen komt. Zet de luchttoevoer van uw verwarming helemaal open. Zet ook de uitlaatklep in de schoorsteen helemaal open. Het hout verbrandt hierdoor helemaal. Zo gaan vervuilende stoffen naar buiten via de schoorsteen.
 • Laat uw schoorsteen elk jaar schoonmaken en leeg de asla op tijd.

U kunt dit stappenplan volgen als u last heeft van rook

Waar komt de rook vandaan?

Van één of meer buren? Staat het huis dichtbij of verderop?

Overleg met de houtstokers 

Leg rustig uit waarom u last heeft van hun rook. Geef de stooktips die hierboven staan, aan hen door.

Lukt het niet om samen een oplossing te vinden?

Noteer dan 2 of 3 weken lang wanneer u precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? Welke klachten krijgt u door de rook? Ook kunt u foto’s of video’s maken van de rook en de schoorsteen. Noteer de klachten over een kachel of haard heel precies. Dit helpt om de juiste oorzaak te vinden. En het maakt het makkelijker om een afspraak met de stoker te maken. Noteer dit elke dag tijdens een paar weken: 

 • datum
 • welk weer het is (zwaar bewolkt of juist zonnig, enz.)
 • windrichting / overlast (ja of nee)
 • soort overlast (rookoverlast, stank, iets anders).

Praat opnieuw met de buren die hout stoken 

Misschien begrijpen ze door uw nieuwe informatie, dat ze er iets aan moeten doen. Zo niet, vraag dan om buurtbemiddeling. Voor buurtbemiddeling kunt u terecht bij Stichting Binding. Op de website van Stichting Binding staat hierover informatie bij Signaleringsnetwerk. Of bel met Stichting Binding: 0343-473075.

Lukt het nog niet?

Dien dan een klacht in bij de GGD. Of vraag het Handhaving van de gemeente om voor u in actie te komen. Dit betekent niet altijd een snelle oplossing van uw probleem. De gemeente vraagt u om bewijzen. De gemeente houdt echter rekening met uw belangen en met die van de stoker. Bent u ontevreden over de reactie van de gemeente? Dan kunt u naar een Juridisch Loket, een Rechtswinkel of de Stichting Houtrookvrij gaan. Vraag hen om advies en informatie.

Krijgt u gezondheidsklachten door de rookoverlast? Meld dit dan ook bij de GGD Regio Utrecht en bij de vereniging Leefmilieu. De GGD Regio Utrecht geeft u graag meer informatie. De GGD Regio Utrecht is te bereiken via de website van de GGD. Bellen kan ook: 030-608 60 86.

Wetgeving 

Helaas is er weinig wetgeving voor dit probleem. Daarom kan de gemeente ook niet goed optreden. Landelijk is hier nu aandacht voor en staat dit onderwerp sinds kort ook in Den Haag op de politieke agenda. Voor de korte termijn biedt dit helaas nog geen oplossing.