Toekomstige wateraanvoer verzekerd met bouw gemaal Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft een aannemer geselecteerd die het nieuwe gemaal Kromme Rijn met balgstuw in het Inundatiekanaal in Wijk bij Duurstede bouwt. Aannemer Dura Vermeer voert de werkzaamheden uit. De bouw is nodig om ook tijdens extreme droogte in de toekomst voldoende water aan te kunnen voeren naar het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht.
Het project start nu met de planuitwerkingsfase. In deze fase werkt HDSR het voorkeursalternatief uit tot een vergunningenontwerp en vervolgens tot een definitief ontwerp. Dit doen zij samen met de aannemer in een gezamenlijk bouwteam.
Samen met klankbordgroep en andere belanghebbenden
De afgelopen tijd heeft HDSR gesprekken gevoerd met de klankbordgroep en andere belanghebbenden over de inpassing van het gemaal in het gebied. Ze betrekken hen ook nu weer bij het ontwerp en de verdere uitvoering. Ook werkt HDSR het komende jaar nauw samen met de gemeente Wijk bij Duurstede.
Belang gemaal voor stad en achterland
De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in een land als Nederland geen vraagstuk. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren, niet overal voldoende zoetwater beschikbaar. Deze extreme periodes komen naar verwachting vaker voor als gevolg van de klimaatverandering. Zo zien we steeds vaker lage rivierstanden op de Nederrijn en Lek. Hierdoor kan er met het bestaande inlaatwerk onvoldoende water ingelaten worden naar het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht. Het is als het ware de hoofdkraan naar dat gebied.
De wateraanvoer naar dit gebied is om meerdere redenen noodzakelijk. Het is belangrijk dat de Kromme Rijn bij extreme droogte voldoende water kan aanvoeren naar het achterliggende gebied voor landbouw en natuur. Ook voor de beregening van de fruitteelt is de aanvoer onmisbaar. Verder heeft de Kromme Rijn een belangrijke functie om de grachten van Utrecht en de Vecht door te spoelen om de waterkwaliteit te waarborgen. Daarnaast is voldoende water van belang voor funderingen om verzakking te voorkomen.