Vanaf dit jaar haalt ReShare het textiel in onze gemeente op

ReShare is de afdeling van het Leger des Heils die zich bezighoudt met textiel

Samen met 11 Utrechtse gemeenten heeft Afval Verwijdering Utrecht (AVU) de aanbesteding hiervoor uitgevoerd. De gemeente Wijk bij Duurstede sloot daarop een contract met ReShare.

Wethouder Wil Kosterman: ‘Door deze nieuwe overeenkomst hebben we meer grip op wat er gebeurt met het ingezamelde textiel. Het wordt hergebruikt of gerecycled. Is een bepaald product écht niet meer te recyclen? Dan gaat het naar gecontroleerde verbranding met energieopwekking bínnen Nederland.’

ReShare heeft handloscontainers geplaatst

Handloscontainers zijn containers, waarbij medewerkers het textiel met de hand uit de containers halen. Deze medewerkers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij legen ongeveer 2 keer per week de containers. Reshare gaat later dit jaar elektrische inzamelvoertuigen gebruiken. Dan rijden in onze gemeente dus geen vervuilende vrachtwagens meer bij de textielinzameling.

Uit het ingezamelde textiel wordt herdraagbare kleding gehaald

Deze opnieuw te dragen kleding krijgt een tweede leven via tweedehands kledingwinkels van ReShare. Het gaat ook naar andere afnemers binnen en buiten Nederland en naar verschillende organisaties voor noodhulp. 

Alle restkleding wordt garen en krijgt daarna een nieuw ‘leven’

Kleding die niet opnieuw draagbaar is, wordt gesorteerd op kleur en de materialen waarvan het gemaakt is. Daarna worden de knopen, ritsen en merkjes automatisch verwijderd. De overgebleven stof wordt in kleine lapjes geknipt. Deze grondstof van hoge kwaliteit wordt garen voor de textielfabrieken. Van dat gerecyclede garen maken de fabrieken weer nieuwe lappen stoffen. Om bijvoorbeeld nieuwe kleding van te maken. Zo is de cirkel rond en zijn er minder grondstoffen nodig.

Kleding is geen wegwerpartikel

Om nieuw textiel te maken, zijn veel meer grondstoffen nodig. Dat heeft een negatieve invloed op het milieu. Liever zien we een circulaire textielketen, waarbij stof of materiaal opnieuw wordt gebruikt. In plaats van kleding als een soort wegwerpartikel te gebruiken, zetten we in op langere levensduur. Dat lukt door het te repareren, opnieuw te gebruiken en te recyclen. 

Wat kunt u zelf doen?

  • Laat uw kapotte kleding repareren;
  • Of vermaak kleding, zodat het langer mee kan;
  • Koop en verkoop tweedehands kleding via kringloopwinkels, Marktplaats of Vinted;
  • Neem deel aan kledingruil;
  • Let bij de koop van nieuwe kleding op de duurzaamheid van de materialen;
  • Lever textiel schoon en droog en in een gesloten zak in;
  • Lever geen nat of vies textiel in;
  • Lever al uw textiel in, ook als het kapot of gescheurd is.