Verspreiding jodiumpillen in onze gemeente

De rijksoverheid wil Nederland beter voorbereiden op een ongeluk met een kerncentrale. Daarom krijgen kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen in de gemeente Wijk bij Duurstede jodiumpillen thuisgestuurd. Zij ontvangen (op naam) in oktober van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een verzegeld kartonnen aanbiedingsdoosje met daarin de jodiumtabletten en een informatiebrochure.

Waarom krijgen zij pillen?

Wijk bij Duurstede ligt binnen de zone van 20-100 kilometer rondom de kerncentrale Doel in België. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief  jodium opneemt. Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen, deelt het ministerie van VWS in oktober 2017 jodiumtabletten uit. Zo hebben mensen die baat hebben bij de beschermende werking van jodiumtabletten deze altijd en direct bij de hand. Nederland is hierdoor beter voorbereid op een mogelijk kernongeval.

Meer informatie over jodiumpillen

Meer informatie over de verspreiding van jodiumpillen vindt u op de website Waarom-krijg-ik-jodiumtabletten. Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.
Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met nummer 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55001400, Twitter: @rijksoverheid of vul het contactformulier in.  Op de website van de Rijksoverheid vindt u vragen en antwoorden over jodiumpillen.

Pakketje jodiumpillen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Op bovenstaande foto ziet u hoe het pakket eruit ziet dat jongeren tot 18 jaar en zwangere vrouwen in de brievenbus krijgen.

Doosje jodiumtabletten met informatieboekje

In het pakket zit een doosje met pillen en een informatiebrochure.