Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Vervanging lantaarnpalen en lampen op de Langbroekseweg

12-08-2019

Op de Langbroekseweg staan nu lage lantaarnpalen met oranje verlichting. Deze lantarenpalen zijn erg oud en aan vervanging toe. De verlichting op de lage lantaarnpalen wordt nu regelmatig geraakt door vrachtwagens en trekkers. Deze lantaarnpalen moesten laag zijn om het licht onder de bomenkruin te laten schijnen. De bomen zijn nu een stuk hoger en daarom kunnen we nu langere lantaarnpalen gebruiken. Doordat de palen hoger zijn  is er ook een betere lichtverdeling op de weg.

Veiligheid

De Langbroekseweg is een weg die overgaat van stedelijk naar landelijke gebied. De oranje / gele verlichting die er nu is past daar heel mooi bij. Wit licht wordt daar als te fel ervaren. De nieuwe LED-verlichting zal oranje van kleur zijn. Behalve bij het eerste stuk van de weg, waar de winkels aan liggen. Daar is teveel verkeer en is goede verlichting noodzakelijk om overstekende voetgangers en fietsers goed te kunnen zien. Daarom wordt de witte verlichting die nu op de rotonde staat doorgetrokken tot voorbij de ingang van de Jumbo en Welkoop. 

Vleermuis vriendelijk

Dit is het eerste verlichtingsproject waar rekening wordt gehouden met dieren. Volgens de ecoloog die ons heeft geholpen met verschillende vraagstukken over de invloed op de natuur, is de Kromme Rijn een belangrijke route voor bepaalde vleermuis soorten. Ze gebruiken de Kromme Rijn als een soort (snel)weg. Volgens uitgebreid onderzoek blijkt dat de meeste vleermuissoorten geen hinder hebben bij amber kleurige lampen. Na de Kromme Rijn, wordt de bestaande oranje kleur weer aangehouden om de overgang naar de niet verlichte Wijkerweg prettig voor het oog te houden.

 

Verlichting Langbroekseweg