Wethouder Kosterman legt functie neer

Wethouder Wil Kosterman van SamenWerkt heeft op  16 mei 2023 haar ontslag aangeboden aan burgemeester en voorzitter van de raad, Iris Meerts. Reden voor dit besluit is het gebrek aan vertrouwen bij een deel van de gemeenteraad in haar functioneren als wethouder, naar aanleiding van de restauratie en verbouwing van het oude Stadhuis aan de Markt 24 te Wijk bij Duurstede. 

“Ik heb me met veel liefde 21 jaar ingezet als raadslid en wethouder voor onze mooie gemeente."

Ze zegt hierover: “Ik heb me met veel liefde 21 jaar ingezet als raadslid en wethouder voor onze mooie gemeente. Ik heb het altijd als een grote eer beschouwd dat ik dit werk mocht doen en ik had dan ook graag deze periode afgemaakt. Maar wanneer er niet voldoende vertrouwen is, wordt het helaas onwerkbaar. Samen met inwoners en organisaties in Wijk bij Duurstede en in de regio zijn er mooie resultaten behaald. Daar ben ik trots op. Ik dank iedereen voor deze fijne samenwerking en de vele mooie ervaringen. Daar zal ik altijd met plezier op terugkijken.”

Burgemeester Meerts: “We vinden het bijzonder spijtig dat het wethouderschap van Wil voortijdig eindigt, maar respecteren haar besluit. Wil is, eerst als raadslid en later als wethouder, van grote betekenis geweest voor de Wijkse gemeenschap. Door haar enorme inzet en gedrevenheid, met de warme persoonlijkheid die Wil is, heeft ze op vele fronten mooie en belangrijke resultaten bereikt voor onze gemeente. Zeker op het vlak van cultuur, zorg en welzijn. Ook in de regio heeft ze haar sporen verdiend en is Wil een breed gewaardeerde bestuurder. Het college en de ambtelijke organisatie zullen Wil enorm missen. We danken haar voor haar lange inzet en grote betrokkenheid en wensen haar alle goeds.”
                                                                         
De fractie en het bestuur van SamenWerkt betreuren het vertrek van Wil Kosterman. Fractievoorzitter Marc Gnodde noemt Wil een bestuurder waar Wijk bij Duurstede trots op kan zijn: “Wil heeft zich met hart en ziel ingezet voor onze gemeente en stond dicht bij haar inwoners. Wij vinden het heel jammer dat zij geen andere keuze had dan dit besluit te nemen.”

Wil Kosterman is sinds 2002 politiek actief als raadslid voor GroenLinks en zat in haar derde termijn als wethouder. De eerste twee termijnen was ze wethouder voor GroenLinks en sinds vorig jaar voor de progressieve samenwerking SamenWerkt (GroenLinks, PvdA en Open). 

Wethouders Brouwer, Buijtelaar en Kuiper nemen tijdelijk de portefeuille van Wil Kosterman waar.