Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Wijk bij Duurstede brengt haar geschiedenis in kaart

20-02-2020

Cultuurhistorici trekken de komende maanden door de dorpen, de stad en het buitengebied

De gemeente laat een Cultuurhistorische Waardenkaart maken. Daarvoor trekken in februari en maart twee cultuurhistorici fietsend en lopend door de gemeente. Ze zijn van Lantschap, adviesbureau voor landschap en cultuurhistorie en Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis. De cultuurhistorici fotograferen en beschrijven (inventariseren) allerlei gebouwen en landschapselementen. Die gebouwen en landschapselementen ‘vertellen’ samen een stukje geschiedenis. Of ze zijn gewoon erg mooi. Hoe hebben de mensen hier vroeger gewoond en gewerkt? En hoe veranderden zij daarbij het landschap tot hoe het nu is? Dit staat straks in de Cultuurhistorische Waardenkaart van de gemeente Wijk bij Duurstede.

Na het inventariserende werk volgt in elke kern nog een inloopavond

De cultuurhistorici presenteren dan hun voorlopige resultaten. Zij hopen bij inwoners nog meer informatie op te halen. Zeker inwoners die hier geboren zijn of al lang in de gemeente wonen, kunnen vaak veel vertellen over wat er is veranderd. Zij zijn een bron van informatie over hoe het vroeger was. Deze inloopavonden worden later aangekondigd.

De Cultuurhistorische Waardenkaart wordt een echte publiekskaart

Onze gemeente heeft een rijke cultuurhistorie, waar we allen trots op zijn. Jaarlijks trekken vele toeristen naar onze gemeente om te genieten van al het authentieke en bijzondere, dat hier te vinden is. Daarom is de Cultuurhistorische Waardenkaart juist belangrijk,’ zegt wethouder Wil Kosterman. ‘Omdat deze vakkennis niet altijd even makkelijk te lezen is, stelt de gemeente ook een toegankelijke en publieksvriendelijke “publiekskaart” op. Iedereen kan deze publiekskaart over een tijdje op internet bekijken. Wie meer wil weten over onze prachtige gemeente, vindt op de kaart een schat aan informatie. Daarom is het zo waardevol, dat we dit goed bewaren voor nu en later,’ zo besluit wethouder Kosterman. 

Cothen