Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Wijk bij Duurstede haakt aan bij "Coalition of the Willing" voor opvang alleenstaande minderjarige vluchtelingen

15-07-2020

De gemeente Wijk bij Duurstede sluit zich aan bij de ‘Coalition of the Willing’. Een samenwerking van Nederlandse gemeenten om alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen. Stichting Vluchteling, Defence for Children, Vluchtelingenwerk Nederland en de Griekse regering deden een oproep om de kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland op te vangen. Diverse Nederlandse gemeenten gaven al gehoor aan deze oproep.

Nederlandse regering haalt voorlopig geen vluchtelingen

Echter de Nederlandse regering wil vooralsnog geen kinderen naar Nederland halen. Volgens het kabinet is het beter om in te zetten op structurele verbeteringen in Griekenland. 

Bereid om vluchtelingenkinderen uit Griekse opvangkampen op te vangen

Op 2 juni nam de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede een motie aan zich aan te sluiten bij de ‘Coalition of the Willing’. Hiermee geeft de gemeente aan richting het Kabinet, dat Wijk bij Duurstede bereid is om in overleg met de daartoe geëigende instanties een aantal alleenstaande vluchtelingenkinderen dat verblijft in Griekse opvangkampen op te vangen. Het gaat nadrukkelijk om alleenstaande minderjarige kinderen. Wezen, maar ook kinderen die tijdens de vlucht hun ouders zijn kwijtgeraakt. Burgemeester Iris Meerts heeft inmiddels een petitie ondertekend die de motie van de gemeenteraad ondersteunt. Nadat ruim 500 inwoners haar daartoe hebben opgeroepen.

“Door de houding van de regering is het niet waarschijnlijk dat deze kinderen op korte termijn naar Nederland komen. Maar de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede wil er in elk geval blijk van geven dat het lot van deze kinderen hen raakt. We willen iets voor de kinderen betekenen wanneer ze in Nederland worden opgevangen”, geeft wethouder Wil Kosterman aan.