Wijk bij Duurstede krijgt nieuw gemeentebos: het Balderbos

Eerste stap gezet voor extra natuur in Noorderwaardpark

Goed nieuws voor de natuur en inwoners van Wijk bij Duurstede! De gemeente krijgt haar eerste gemeentebos in het Noorderwaardpark: het Balderbos. Dit bos wordt mogelijk gemaakt door een initiatief van AEGIR-Marine. Op 6 februari, hebben wethouder Jeroen Brouwer, Paul Grizell en Rob de Wit, van AEGIR-Marine, officieel het contract ondertekend. De werkzaamheden starten in maart.

Groene verbinding tussen stad en natuur

In het Noorderwaardpark worden heuvelachtige verhogingen van aarde aangelegd met grond afkomstig uit andere grote projecten binnen de gemeente. Door deze verhogingen slim te plaatsen en te beplanten, ontstaat een gevarieerd landschap waar planten en dieren zich thuis voelen. Het Balderbos vormt een belangrijke schakel tussen het groen in de wijken De Heul en De Geer en de natuur buiten de stad. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en versterkt de natuurlijke verbindingen in de omgeving.

Een betekenisvolle naam

In de Noorse mythologie is Balder de god van de bomen, en in Noorwegen waren heilige bossen aan hem gewijd. De naamkeuze voor het bos past dan ook goed bij de historische achtergrond van Wijk bij Duurstede.

AEGIR-Marine

De aanplant en het beheer van het Balderbos worden volledig gefinancierd door AEGIR-Marine. Dit internationale bedrijf, gevestigd in Wijk bij Duurstede, is gespecialiseerd in onderhoud aan afdichtings- en voortstuwingssystemen van zeegaande schepen. Ze wil met deze investering haar CO2-uitstoot compenseren en de lokale natuur versterken. Paul Grizell, verkoopdirecteur, licht toe: “Binnen ons bedrijf streven we er voortdurend naar om de beste maritieme dienstverlener te zijn in de ogen van de klant. Sinds een paar jaar hebben we daar de ambitie aan toegevoegd om dit op een zo duurzaam mogelijke manier te doen. We kunnen onze CO2-uitstoot niet zomaar ineens terugdraaien naar nul, maar we kunnen wel vanaf nu de verantwoordelijkheid nemen om onze CO2-uitstoot te compenseren. "
Ook wethouder Jeroen Brouwer is enthousiast over het project: “We wilden hier al aan de slag gaan voor een gevarieerd landschap vol natuurontwikkeling. Toen Rob met het idee kwam, hebben we zo dit aan elkaar gekoppeld. Het is het eerste gemeentebos. En dat dankzij deze samenwerking!”

Kleine bossen, grote impact

Kleine bosgebieden, ook wel ‘tiny forests’ genoemd, zijn van grote ecologische waarde. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, bieden leefruimte aan diverse plant- en diersoorten en hebben een positief effect op het klimaat. Door water vast te houden en hittestress tegen te gaan, draagt het Balderbos bij aan een toekomstbestendige leefomgeving.

“Mooi hoe op deze manier een vraag van een Wijks bedrijf en een wens van de gemeente bij elkaar komen”, concluderen Rob de Wit, duurzaamheidsmanager van AEGIR-Marine en wethouder Jeroen Brouwer.

Met deze samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven wordt een belangrijke stap gezet voor een groener, gezonder en duurzamer Wijk bij Duurstede. Het Balderbos zal niet alleen een verrijking zijn voor de natuur, maar ook voor de inwoners die ervan kunnen genieten!