Wijks Omgevingsfonds start actie tegen energiearmoede

Doneer uw energiecompensatie en help andere inwoners de winter door

Veel inwoners krijgen in november en in december 190 euro terug van hun energiebedrijf. Een deel van de huishoudens heeft dit bedrag niet nodig. Voor anderen is het niet genoeg. Dat kan eerlijker, vindt het Wijks Omgevingsfonds. Ze roept inwoners op om het geld te doneren. Het fonds zorgt dat het ten goede komt aan inwoners die moeite hebben de energierekening te betalen.

Uw energiecompensatie doneren?

Dat kan! Dit jaar is door Stichting Binding, Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede en de EigenWijkse Energie Coöperatie het Wijks Omgevingsfonds opgericht. De gemeente Wijk bij Duurstede is betrokken geweest bij de oprichting van het fonds.

Opbrengsten van de zonneparken

Een deel van de opbrengsten van de zonneparken in onze gemeente wordt betaald aan dit fonds. Zo wordt het de komende jaren gevuld en profiteren álle inwoners mee van de inkomsten uit de duurzaam opgewekte energie. Bij het Wijks Omgevingsfonds kan iedereen in de gemeente een geldbedrag aanvragen. De voorstellen moeten de leefbaarheid en duurzaamheid in de gemeente Wijk bij Duurstede verbeteren.

Oproep van het Wijks Omgevingsfonds

Deze winter komen in Wijk bij Duurstede honderden gezinnen in de kou te zitten. Gewoon omdat inwoners de rekeningen niet kunnen betalen. Het fonds schiet te hulp om deze energiearmoede tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van heel zuinige koelkasten. Of het uitdelen van elektrische dekens, thermo-ondergoed of kleine infraroodpanelen. Ook een abonnement op MyWheels of de Wijkse Moestuin of het samen breien van warme truien is mogelijk.

Ideeën en donaties zijn welkom

Sinds dit jaar komt het eerste geld binnen bij het fonds vanuit Zonnepark Cothen. Dit is het eerste zonnepark in de gemeente dat stroom opwekt. Later volgen Zonnevelden Wijkerbroek Oost en West, Zonnepark Wijkerbroek en Zonnepark Wijkersloot. Om de pot nu al te vullen om energiearmoede aan te pakken, roept het Omgevingsfonds inwoners op hun energiecompensatie te doneren.

Heeft u bijvoorbeeld een goedkoop energiecontract dat nog een paar jaar doorloopt? 

Of een huis dat heel goed geïsoleerd is waardoor u de rekening zonder problemen kunt betalen?

Help dan mee! Stort uw bijdrage op rekening NL31 TRIO 0320 4729 30 ten name van Wijks Omgevingsfonds onder vermelding van ‘samen de winter door’. Zodat niemand in de kou komt te zitten.

Het Wijks Omgevingsfonds staat ook open voor initiatieven om samen energiearmoede aan te pakken. Kijk voor meer informatie op:

de website van het Wijks Omgevingsfonds