Regenwater afgekoppeld in Koninginnebuurt Langbroek

17-01-2022

‘Gescheiden riool belangrijk voor klimaatadaptatie’

In de Koninginnebuurt in Langbroek wordt de riolering vernieuwd en gesplitst. Via twee rioolbuizen lopen regenwater en afvalwater straks gescheiden weg. Zo staat het riool bij flinke regen minder onder druk. Bijna alle bewoners gaven hiervoor toestemming.

De Margrietlaan, Irenelaan, Beatrixlaan en een deel van de Julianalaan en de Marijkelaan in Langbroek worden opgeknapt. Daarbij wordt gelijk het riool aangepakt in de Beatrixlaan, Irenelaan en de Margrietlaan, ten noorden van de Julianalaan. Onder deze straten liggen straks twee buizen: één voor afvalwater en één voor regenwater. Als het weer meewerkt, dan zijn de werkzaamheden eind februari klaar. 

Niet alleen het regenwater dat op straat valt, wordt afgekoppeld. Ook daken doen mee. Om dit te doen, is toestemming nodig van de eigenaren. In de Koninginnebuurt gaat het om ruim 100 woningen en bedrijven, waarvan 20 huurwoningen van Viveste. De woningcorporatie gaf toestemming voor het afkoppelen. Afkoppelcoach Lanny Olie nam contact op met de rest van de bewoners en bedrijven. De aannemer zette haar hiervoor in. Op twee na gaven ze allemaal toestemming.

8 miljoen liter per jaar

In totaal wordt hiermee 10.000 m2 dakoppervlak afgekoppeld. Lanny: “Gemiddeld valt er 800 millimeter regen per jaar. Met 10.000 m2 gaat het om 8 miljoen afgekoppelde liters regenwater per jaar. Indrukwekkend he?” 

Belangrijke stap voor klimaatadaptatie 

Wethouder duurzaamheid, Henk Vreeswijk, is blij dat het riool in Langbroek wordt aangepakt. “Super dat inwoners en bedrijfseigenaren meewerken. Een gescheiden riool is een belangrijke stap voor klimaatadaptatie. Bij extreme buien wordt het riool minder belast. Ook wordt schoon regenwater niet onnodig gezuiverd. In plaats daarvan stroomt het weg naar sloten en kanalen.” 

Een van de bewoners die toestemming gaf voor het afkoppelen, is Jos Sinninghe. Ze woont aan de Margrietlaan in Langbroek. Jos: “Toen Lanny me benaderde, zei ik gelijk ‘natuurlijk doe ik mee.’ Op één regenpijp in de voortuin na, heb ik alles al afgekoppeld van het riool. Dat loopt naar regentonnen en naar de bomen in de tuin.” Die laatste regenpijp koppelt de aannemer nu af op het regenwaterstelsel. Water dat op het dak valt, loopt straks via de regenpijp het speciale hemelwaterriool in. 

Boomwortels in de weg

Tijdens werkzaamheden mag een aannemer niet zomaar in iemands tuin graven. Daarom zetten gemeentes en aannemers afkoppelcoaches in. Die polsen of bewoners willen meewerken aan het afkoppelen van hun regenwater. “Ik geef inwoners vooral vertrouwen, het gevoel dat het goedkomt,” legt Lanny uit. “Voor bijzondere gevallen staat een hovenier klaar om mee te denken. Bijvoorbeeld als er boomwortels in de weg zitten. In veel gevallen is dat niet nodig en teken ik zelf de route in.”‘

'Zuinig omgaan met de natuur’

Voor Jos zijn de werkzaamheden gelijk een aanzet om de voortuin verder te vergroenen. “Ik ben van plan om tegels van de oprit te verwijderen. Toen ik hier in 2001 kwam wonen, was de tuin helemaal betegeld. Ik heb al een flinke slag gemaakt.” Jos vindt het zonde om kraanwater aan de planten te geven. Vandaar dat ze ook het meeste regenwater al gebruikt. “Ik wil me niet als baas gedragen. Ik ben te gast op deze wereld. Daarom moet ik mij netjes gedragen en zuinig omgaan met de natuur.”