Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Blauwalgen

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriƫn. Een andere naam ervoor is cyanobacteriƫn. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde (blauwe) kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Ziet u blauwalgen? Geef dit dan door via onderstaande knop "melding openbare ruimte"Wat moet u doen als u in aanraking bent gekomen met blauwalgen?

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen of van het water drinken (neem schoon drinkwater mee) wanneer daar blauwalgen zijn.

Wat gebeurt er met uw melding?

  • De toezichthouder wordt op de hoogte gebracht en hij gaat ter plaatse kijken.
  • Is er sprake van blauwalgen? Er worden er speciale waarschuwingsborden geplaatst. Er komt een waarschuwing te staan op onze website, facebookpagina en op Twitter. Ook wordt er een bericht geplaatst in de Huis-aan-Huis bladen.
  • Is het water weer veilig? De borden worden weer weggehaald. Op onze website, facebookpagina en Twitter en in de Huis-aan-Huisbladen worden een bericht geplaatst dat het water weer veilig is.

Waar vindt u meer informatie?