Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Bodemonderzoek bij speelplaatsen in de binnenstad van Wijk bij Duurstede

Hoewel de bodem in de provincie Utrecht een stuk schoner is dan vroeger, komt lood door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden nog in veel stedelijke en veenweide gebieden voor. Als jonge kinderen op deze grond spelen, kunnen zij lood binnenkrijgen, doordat zij vieze handen (met verontreinigde grond) in hun mond stoppen. Dit kan invloed hebben op de gezondheid, met name bij kinderen van nul tot zes jaar. Om de risico’s van loodinname door kinderen te inventariseren doet onderzoeksbureau Tauw in opdracht van de provincie Utrecht een bodemonderzoek bij speelplaatsen. In de maanden november / december 2018 wordt de bodem van kinderspeelplaatsen in de binnenstad van Wijk bij Duurstede onderzocht op de aanwezigheid van lood.

Hier vindt u informatie over lood in de bodem en advies over wat u kunt doen om de risico’s van loodinname zo klein mogelijk te maken.

Bekijk de video over lood in de bodem op YouTube

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Bij het onderzoek in de speelplaatsen worden foto’s gemaakt van de bodem en de inrichting van de speelplaats. Bijvoorbeeld van een bedekkingslaag zoals tegels, boomschors, een grasmat of plantenperken met kale aarde. Mogelijk worden er wel metingen gedaan en grondmonsters genomen. Op basis van de resultaten van het bodemonderzoek wordt nagegaan of maatregelen nodig zijn. De uitkomsten van het onderzoek in Wijk bij Duurstede zijn in december 2018 of januari 2019 bekend.

Wat kunt u zelf doen om loodinname te voorkomen?

Met een paar eenvoudige gebruiksadviezen kunt u voorkomen dat kinderen in contact komen met lood:

  • Laat uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (“kale bodem”) spelen.
  • Bedek de bodem met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
  • Kies voor een zandbak met schoon wit zand.
  • Kweek groente en fruit in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
  • Was zelf uw handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten.
  • Was zelfgekweekte groenten en fruit grondig.
  • Ga de inloop van grond in huis tegen door schoenen uit te doen bij het naar binnen lopen.
  • Stofzuig of dweil regelmatig uw huis.
  • Vervang loden waterleidingen.

Waar kunt u terecht voor meer informatie over lood?

Bekijk de folder van de Provincie Utrecht. U vindt deze onderaan deze pagina bij 'Formulieren en documenten'. Of kijk op de website van de Provincie Utrecht (Let op lood).

Met vragen over lood en gezondheid kunt u terecht op de website van de GGD regio Utrecht.

Op de website Bodemloket of de website van de ODRU kunt u zien of er bij u in de buurt bodemonderzoek is gedaan. U kunt voor bodeminformatie ook een bericht sturen naar bodemloket@rud-utrecht.nl of info@odru.nl.

Formulieren & documenten