Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Duurzaamheid en subsidie

Wonen zonder aardgas

Nederland neemt afscheid van het aardgas. Nieuwbouwwoningen krijgen sinds 1 juli 2018 geen aansluiting meer op het aardgas. Gemeenten hebben de opdracht gekregen om ook bestaande woonwijken van het gas af te koppelen. Voor 2021 dienen alle gemeenten een planning in. Meer informatie over Wijk bij Duurstede aardgasvrij.

Daarin staat hoe zij hun gemeente wijk voor wijk aardgasvrij gaan maken. Daarom denkt de gemeente Wijk bij Duurstede nu na over een logische indeling in fasen. De komende jaren komt elke wijk aan de beurt.

Het omschakelen van aardgas naar een andere manier van woningverwarming is erg ingrijpend en ingewikkeld. We doen daarom ons best om u de komende tijd goede informatie te geven.

Wilt u nu al iets doen aan de verduurzaming van uw huis? Bijvoorbeeld omdat uw cv-installatie vervangen moet worden of omdat uw woning verbouwd gaat worden? Lees meer over welke stappen u zelf kunt nemen in de krant Duurzaam Denken/Doen. In deze krant staan praktische tips voor zowel huur- als koopwoningen en ervaringen van bewoners.

Kom naar het Energieloket voor advies over energiebesparing. Het Energieloket zit aan de Steenstraat 2 in Wijk bij Duurstede. Elke woensdagmiddag van 16.00-19.00 uur en elke vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur kunt u hier terecht met al uw vragen over energiebesparing en aardgasvrij wonen.

Bent u van plan om uw huis te isoleren of bent u op zoek naar zonnepanelen?

Kijk voor ideeën, maatregelen en onafhankelijk advies op de website van Jouw Huis Slimmer.

Zonnepanelen

Op het dak van het gemeentehuis zijn op 6 mei 2014 92 zonnepanelen geplaatst. Het Wijkse bedrijf Volt4U heeft de werkzaamheden uitgevoerd. De 92 zonnepanelen hebben een totaal vermogen van maximaal 23.000W. Dit komt overeen met het gemiddelde verbruik van 5 huishoudens! Voor het gemeentehuis betekent dit dat 4% van het totale stroomverbruik duurzaam wordt opgewekt. De overige stroom wordt duurzaam ingekocht bij de firma Greenchoice.

Meer informatie over zonnepanelen.

Elektrisch rijden en openbare laadpalen

Het aantal elektrische auto’s in de gemeente Wijk bij Duurstede neemt de komende jaren toe. Daarmee groeit de vraag naar openbare laadpalen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, plaatst de EigenWijkse Energie Coöperatie in samenwerking met lokale ondernemer Van der Sijs techniek en gemeente Wijk bij Duurstede de komende drie jaar 50 openbare laadpalen. 

Meer informatie over elektrisch rijden en openbare laadpalen.

Subsidie

Wilt u investeren in energiebesparing of duurzame energie? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de volgende subsidies en regelingen:

  • De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) is landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels of biomassaketels. Deze subsidie loopt tot eind 2020. Voor 2018 is op dit moment nog voldoende subsidie beschikbaar.
  • Het btw-tarief op arbeidsloon bij isolatie is verlaagd naar 6 procent (regeling btw-verlaging).
  • Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst.
  • Met de Subsidie energiebesparing eigen huis kunt u met de VvE zo’n 20 procent van de kosten terugkrijgen voor het isoleren van dak, vloer, gevel, spouw of glas. Voorwaarde is wel dat 2 of meer maatregelen worden gecombineerd.

Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Klimaatneutraal in 2030

Waar staat Wijk bij Duurstede en wat is er nodig om de doelstelling te halen om klimaatneutraal te zijn in 2030? Kan dat zonder windenergie of is het toch wenselijk hiervan gebruik te gaan maken? Het bureau Ecofys heeft hier in 2016 onderzoek gedaan.

Energieneutraal buitengebied Kromme Rijnstreek

Wijk bij Duurstede heeft samen met de gemeenten Houten en Bunnik een omgevingsvisie voor de Kromme Rijnstreek. In deze omgevingsvisie staat de gezamenlijke ambitie voor het buitengebied: ”In 2040 energieneutraal en het liefst off-grid (zelfvoorzienend)”. Maar hoe kan het energiesysteem er dan in 2040 uitzien? Welke opties zijn er? En wat zijn de kosten en de CO2-reductie van dit systeem? Hier heeft TNO in 2017 onderzoek naar gedaan.