Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Gemeentebomen

Een bomeninspecteur inspecteert ieder jaar een derde van de gemeentebomen. Indien nodig wordt er gesnoeid, dode takken en takken die in de toekomst een risico kunnen geven weggehaald. Iedere boom wordt 1x per drie jaar gecontroleerd en gesnoeid. Er zijn bomen die extra controle nodig hebben, zoals zeer oude bomen, hiervoor wordt jaarlijks een extra ronde gemaakt.

Gemeentebomen worden niet gesnoeid vanwege bladafval of om voor extra licht te zorgen in uw tuin of op zonnepanelen.

Bomen snoeien in de herfst of winter

  • Om de groei te begeleiden en voor de veiligheid snoeit de gemeente eens in de drie jaar in de herfst of winter gemeentebomen .
  • De gemeente snoeit liever niet in de kroon van gezonde bomen. De kroon is het bovenste deel van de boom. Voor een vrije doorgang worden langs voet- en fietspaden de onderste takken tot 2,5 meter hoogte gesnoeid. Bij wegen en pleinen is dit vaak hoger. Volgens de wet moet de doorrijhoogte daar namelijk 4,5 meter zijn. Vrijstaande bomen in plantsoenen en parken worden zo min mogelijk gesnoeid.
  • De gemeente snoeit ook geen bomen om bijvoorbeeld extra licht te creëren in particuliere tuinen of i.v.m. bladafval of voor zonnepanelen.

Bomen snoeien in de zomer

  • Niet alle bomen worden in de wintermaanden gesnoeid. De zogenaamde ABC-bomen (Acer, Betula en Carpinus) kunnen bij snoei in het verkeerde jaargetijde gaan “bloeden”, ofwel lekken van grote hoeveelheden sap uit de gemaakte snoeiwonden of beschadiging van de bast.
  • Behalve voor deze ABC-bomen (esdoorn, berk en haagbeuk) geldt dit ook voor de walnoot en de druif. Over het algemeen kunnen deze boomsoorten het beste worden gesnoeid als ze volledig in blad staan.

Wilt u een boom in uw eigen tuin kappen?

U heeft geen vergunning nodig voor het kappen van een boom in uw eigen tuin als u binnen de bebouwde kom van Cothen, Langbroek of Wijk bij Duurstede woont. Behalve wanneer u een beschermde boom in de tuin heeft staan!

Voor het kappen van een boom in uw tuin heeft u een omgevingsvergunning nodig wanneer u in het buitengebied, het centrum van Wijk bij Duurstede of een park woont. Ga voor meer informatie naar Het kappen van bomen.

Heeft u een verzoek of vraag met betrekking tot een gemeenteboom?