Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Kosten aardgasvrij maken

Het project gaat over het aardgasvrij maken van alle woningen binnen onze gemeente maar ook over alle andere gebouwen zoals scholen, winkels, bedrijfsgebouwen, gebedshuizen en maatschappelijke instellingen. De aandacht ligt in eerste instantie bij de Noorderwaard - Noord, het eerste projectgebied waarmee we aan de slag gaan.

Hoeveel gaat mij dit kosten?

Het aardgasvrij maken van een woning is een flinke investering. De kosten lopen uiteen per woning. Dit komt omdat sommige woningen al zijn verduurzaamd en sommige nog helemaal niet. Daarnaast is het duurder om een vrijstaande woning aardgasloos te maken dan een tussenwoning. Door samen met uw buren en/of wijkgenoten op te trekken, kunt u schaalvoordeel halen. Bijvoorbeeld door een collectieve isolatie. 

Wij willen u naast inzicht in de investeringskosten voor uw woning ook inzicht geven in de besparing op de energiekosten, de mogelijke subsidies en de belastingvoordelen. Op deze manier krijgt u een goed beeld van wat het u onder aan de streep kost.

Hoe ga ik dit betalen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het aardgasvrij maken van uw woning te financieren:

  • Spaargeld.

Als u voldoende spaargeld heeft, is dit vaak de meeste interessante optie. De rente is historisch laag. Veel energiebesparende maatregelen hebben een hoger rendement.

  • Hypotheek.

U kunt energiebesparende maatregelen vaak financieren via een hypotheek. Steeds meer banken stimuleren dit. De hypotheekrente staat erg laag en u kunt deze rente fiscaal aftrekken. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met uw bank, hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur.

  • Energiebespaarlening.

Dit is een fonds opgezet door de overheid, Rabobank en ASN bank. Via deze lening kunt u tegen een gunstige rente geld lenen om uw woning te verduurzamen. Het aanvragen van een lening is makkelijker dan het afsluiten van een nieuwe hypotheek en u betaalt geen afsluitkosten. De lening heeft een lage rente, goede voorwaarden en geldt voor bedragen van €2.500 tot €25.000. Bij een Nul op de Meter (NoM) renovatie kunt u zelfs tot €50.000 lenen. De lening kan elk moment boetevrij worden afgelost.

Naast bovenstaande mogelijkheden wordt er op dit moment door het Rijk en banken nagedacht over andere financieringsvormen. 

Zijn er subsidies beschikbaar?

Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. Een voorbeeld is de zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waarmee u een deel van de aanschafkosten van bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler terug krijgt. Ook kunt u de BTW terugvragen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen

Tenslotte heeft het Rijk ook een aantal subsidies aangekondigd voor de eerste wijken die de komende jaren aardgasloos worden gemaakt. Gemeente Wijk bij Duurstede probeert aanspraak te doen op deze subsidies.