Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Openbare laadpunten voor elektrische auto's

Op deze pagina vindt u informatie over het elektrisch laden van uw auto of ander voertuig. Het aantal elektrische auto's in de gemeente Wijk bij Duurstede neemt de komende jaren toe. Daarmee groeit de vraag naar openbare laadpunten. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, worden er de komende jaren 50 extra laadpunten geplaatst. Een deel van deze laadpunten is al geplaatst. Om erachter te komen waar deze laadpunten moeten komen, kunnen we uw input goed gebruiken.


Waar zijn openbare laadpunten in de gemeente Wijk bij Duurstede?

Benieuwd waar u de publieke laadpunten kunt vinden? Bekijk de kaart met de locaties van alle (semi)openbare laadpalen in de gemeente Wijk bij Duurstede 

Waar heeft u behoefte aan openbare laadpunten voor elektrische auto’s?

De gemeente wil graag weten waar behoefte is aan openbare laadpunten in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. U kunt een verzoek of suggestie voor een openbaar laadpunt doen door het formulier in te vullen. De ontvangen resultaten neemt de gemeente mee in de keuze voor de locaties.

Kunt u op eigen terrein laden?

Wanneer u uw auto kwijt kunt op eigen terrein, bijvoorbeeld in de garage of op de oprit, dan kunt u hier zelf een laadpunt plaatsen. Het is dan niet mogelijk om een behoeftemelding in te dienen. Ook kunt u uw auto op een openbare parkeerplaats zetten en vanaf een eigen laadpunt bij uw huis laden. Om te voorkomen dat voorbijgangers struikelen over een kabel die over de stoep ligt, bent u verplicht om deze weg te werken met een kabelmat of -goot. Indien dit bij u is toe te passen, dan is het voor u ook niet mogelijk om een behoeftemelding in te dienen.

Wilt u met een kabelmat laden op een openbare parkeerplaats bij uw woning?

Als u laadt bij een openbare parkeerplaats bij uw woning moeten kabels veilig worden weggewerkt. Dit kan via een kabelmat. U dient zelf een kabelmat aan te schaffen. De openbare ruimte moet toegankelijk blijven voor mindervaliden en slechtzienden. Daarom zijn er een aantal voorwaarden waaraan een kabelmat moet voldoen: 

 • De kabelmat moet gemaakt zijn van rubber met een antislipprofiel.
 • De lengte tussen het elektrische voertuig en het terrein waarvandaan wordt geladen bedraagt maximaal 10 meter.
 • In het openbaar gebied moet de gehele kabel zijn afgedekt met een kabelmat.
 • De kabel moet in goede staat zijn.
 • De kabelmat mag niet voor hinder of gevaar zorgen.
 • Het is niet toegestaan om een kabelmat over een openbare weg (rijbaan of fietspad) te leggen.
 • De kabelmat mag een maximale hoogte hebben van 5 millimeter.
 • De kabelmat moet voorzien zijn van een aflooprand.
 • De kabelmat moet voorzien zijn van geelzwarte strepen. 

Wilt u een kabelgoot laten aanleggen om te laden op een openbare parkeerplaats bij uw woning?

Heeft u geen ruimte om op eigen terrein te parkeren maar wilt u toch uw voertuig opladen bij uw woning? U kunt er dan voor kiezen om een kabelgoot aan te laten leggen. 

 • Deze kabelgoot zorgt ervoor dat er geen struikelgevaar is voor voetgangers als u uw auto oplaadt. 
 • U vraagt een kabelgoot digitaal aan.
 • Nadat uw aanvraag akkoord is, neemt onze opzichter contact met u op.
 • U betaalt de kosten voor het aanleggen van de kabelgoot.
 • Van te voren laten wij u weten wat de kosten zijn. Pas nadat u akkoord bent met de kosten, leggen wij de kabelgoot aan.

Bent u exploiteerder van openbare laadpalen en heeft u interesse in de exploitatie van laadpalen in de gemeente Wijk bij Duurstede?

Fijn dat u interesse heeft in de exploitatie van laadpalen in Wijk bij Duurstede! De gemeente Wijk bij Duurstede houdt een meldpunt bij waar gebruikers hun behoefte voor elektrisch laden kunnen melden. Deze lijst is op aanvraag geanonimiseerd verkrijgbaar. Een locatievoorstel voor een elektrische laadpaal moet op deze behoeftemeldingen gebaseerd zijn. Neem contact op met Gijs Venema als u een overzicht wilt hebben van de behoeftemeldingen of als u nog vragen heeft. Dit kan via g.venema@wijkbijduurstede.nl of via 0343-595 595.  

Heeft u al eerder contact opgenomen met de gemeente om te informeren naar een openbaar laadpunt?

Deze verzoeken zijn bij ons bekend en neemt de gemeente mee in de keuze voor de locaties.

Heeft u vragen over het formulier of wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Gijs Venema. Hij is bereikbaar via g.venema@wijkbijduurstede.nl of via 0343-595 595.  

Het eerste slimme laadplein in de regio Zuidoost Utrecht staat in Wijk bij Duurstede

Het slimme laadplein aan het Walplantsoen is het eerste slimme laadplein in de regio Zuidoost Utrecht. Het unieke systeem herkent de behoefte van de auto. Het systeem stemt hier dan het laadvermogen automatisch op af. Acht bestuurders kunnen hun elektrische auto’s tegelijk en in korte tijd bij dit slimme laadplein opladen.

Bij grotere vraag is later gefaseerd uitbreiden naar 12 of 16 laadaansluitingen mogelijk.