Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Stookoverlast

In de herfst en winter worden open haarden of houtkachels weer vaak gebruikt. Zij brengen sfeer in huis. Maar ze brengen ook meer schadelijke stoffen in de lucht dan andere soorten verwarming. Een haard of kachel is geen goed alternatief voor duurzame verwarming van uw woning. Schaf liever een warmtepomp aan. Houtstook is slecht voor milieu en gezondheid, ook voor die van de stoker zelf. Er komen fijnstof en kankerverwekkende stoffen vrij. Ga voor meer informatie naar de website van Houtrookvrij.

Gezondheidsproblemen door het stoken

In de provincie Utrecht is de uitstoot van fijnstof door consumenten (met name houtstook) de tweede bron na die van verkeer. Daarnaast ondervinden buren veel hinder van rook, stank en roet. Vooral kinderen hebben eerder last van hun luchtwegen als er thuis regelmatig wordt gestookt. Denk daarbij aan klachten als verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Astma en COPD-patiënten hebben extra veel last van houtrook. Zij kunnen het benauwd krijgen door een houtkachel of open haard. Zelfs een pelletkachel als hoofdverwarming stoot veel fijnstof uit.

Ook buiten levert rook overlast op, vooral bij windstilte of mist

Bij windstilte of mist kan rook uit schoorstenen laag in de woonomgeving blijven hangen. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, worden er benauwd van.

Indien u toch stookt, maak dan gebruik van deze stooktips

 • Gebruik de houtkachel niet als belangrijkste verwarming.
 • Gebruik de juiste materialen om te stoken: stook alleen onbehandeld hout dat minstens 2 jaar gedroogd is. Geen plastic, geverfd hout etcetera. Afval verbanden is wettelijk verboden.
 • Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
 • Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
 • Stook niet bij windstil en mistig weer. De rook blijft dan om het huis hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
 • Kies een open haard of haardkachel die past bij de grootte van de te verwarmen ruimte.
 • Zorg ook bij het aanmaken voor een goede verbranding. Stapel het hout op de juiste manier op (grote stukken onderop, kleine aanmaakhoutje bovenop) en leg bovenop een aangestoken aanmaakblokje. Op deze manier ontstaat zo min mogelijk rook.
 • Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
 • Zorg dat er bij het stoken voldoende frisse lucht binnen kan komen en zorg voor een zo hoog mogelijke verbrandingstemperatuur van het hout. Zet daarvoor de luchttoevoer en de uitlaatklep van uw kachel helemaal open. Het hout verbrandt hierdoor zo volledig mogelijk. Zo ontstaan minder vervuilende stoffen en worden rookgassen naar buiten afgevoerd via de schoorsteen.
 • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
 • Laat uw schoorsteen elk jaar schoonmaken en leeg de asla op tijd.

Wat als u overlast heeft van houtrook?

Helaas is er weinig wetgeving voor dit probleem. De gemeente kan niet goed optreden. Als gemeente kunnen wij wel bij uw buren eventueel op bouwtechnische zaken handhaven. Dan kunnen we kijken of er geen gebreken zijn aan bijvoorbeeld de schoorsteen. Dit is ons enige wettelijke instrument.

Het is natuurlijk ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Er wordt over dit onderwerp in het gemeentenieuws en op Twitter en Facebook met regelmaat gecommuniceerd. Landelijk is hier nu aandacht voor dit onderwerp. Kijk op de website Platform Houtrook en Gezondheid.

Het is bekend dat houtrook schadelijke effecten kan hebben op de volksgezondheid. Om dit probleem goed aan te pakken nemen we deel aan de Samenwerkingsagenda Gezonde Lucht van de Provincie Utrecht. De Provincie en de partners in de alliantie willen zich inzetten voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Provincie Utrecht.

U kunt dit stappenplan volgen als u last heeft van rook

Stap 1

Waar komt de rook vandaan? Van één of meer buren? Staat het huis dichtbij of verderop?

Stap 2

Overleg met de houtstokers. Leg rustig uit waarom u last heeft van hun rook. Geef de bovenstaande stooktips aan hen door.

Stap 3

Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang wanneer u precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? Welke klachten krijgt u door de rook? Ook kunt u foto’s of video’s maken van de rook en de schoorsteen. Noteer de klachten over een kachel of haard heel precies. Dit helpt om de juiste oorzaak te vinden. En het maakt het makkelijker om een afspraak met de stoker te maken. Noteer dit elke dag tijdens een paar weken: 

 • datum
 • welk weer het is (zwaar bewolkt of juist zonnig, etc.)
 • windrichting / overlast (ja of nee)
 • soort overlast (rookoverlast, stank, iets anders).

Stap 4

Praat opnieuw met de buren die hout stoken. Misschien begrijpen ze door uw nieuwe informatie, dat ze er iets aan moeten doen. Zo niet, vraag dan om buurtbemiddeling. Voor buurtbemiddeling kunt u terecht bij Stichting Binding. Op de website van Stichting Binding staat hierover informatie bij Buurtbemiddeling. Of bel met Stichting Binding: 0343-473075.

Stap 5

Lukt het nog niet? Dien dan een klacht in bij de GGD. U kunt ook Handhaving van de gemeente vragen om openhaardconstructie op bouwtechnische zaken te controleren. Dit betekent niet altijd een oplossing van uw probleem. De gemeente houdt echter rekening met uw belangen en met die van de stoker. Bent u ontevreden over de reactie van de gemeente? Dan kunt u naar een Juridisch Loket, een Rechtswinkel of de Stichting Houtrookvrij gaan. Vraag hen om advies en informatie.

Krijgt u gezondheidsklachten door de rookoverlast? Meld dit dan ook bij de GGD Regio Utrecht en bij de vereniging Leefmilieu via de website Leefmilieu. De GGD Regio Utrecht geeft u graag meer informatie. De GGD Regio Utrecht is te bereiken via hun website GGD regio Utrecht. Bellen kan natuurlijk ook: 030-608 60 86.