Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Straatverlichting in de gemeente

Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor de aanleg en het beheren van de straatverlichting. Omdat dit bijzonder technische zaken zijn heeft de gemeente een contract met CityTec die alles wat met de straatverlichting te maken heeft voor ons regelt.

Wat kunt u doen als er een storing is in de verlichting?

 • Meldingen over defecte verlichting, verlichting waar iets aan mankeert en beschadigingen (scheefstand) kunt u in eerste instantie doorgeven aan CityTec via het storingsmeldpunt, telefoonnummer: 088-100 27 31 of via de website van CityTec. U heeft hiervoor wel het nummer van de lantaarnpaal nodig.
 • CityTec is verplicht om de storing binnen 5 werkdagen op te lossen. Het kan zijn dat niet alle storingen de eerste keer worden opgelost. U kunt dan nogmaals de storing aan CityTec doorgeven. Als het probleem niet wordt opgelost, neem dan contact op met de gemeente.
 • CityTec voert in een groot aantal gemeenten het onderhoud uit aan openbare verlichting en verkeerregelinstallaties. Dit zijn installaties die u aantreft aan de openbare weg. Daarnaast verzorgen zij het onderhoud van verschillende particuliere openbare verlichtingsinstallaties, zoals woningbouwverenigingen en VVE’s en bedrijventerreinen.   
 • Op de website van CityTec leest u veel gestelde vragen.

Waar kan ik een verplaatsingsverzoek indienen voor het verplaatsen van een lantaarnpaal?

 • Als u een lantaarnpaal wilt laten verplaatsten, dan kunt u een verzoek indienen via het meldingsformulier Openbare Ruimte. U heeft hiervoor het nummer van de lantaarnpaal nodig.
 • U verzoek wordt in behandeling genomen door een ambtenaar. Hij gaat bekijken of het mogelijk is om de lantaarnpaal te verplaatsen.

LED-verlichting in meer wijken, het vervangen van de bestaande verlichting

In 2016 is de Noorderwaard Zuid vervangen door armaturen met LED-verlichting en dat is goed bevallen. Dezelfde armaturen worden nu ook geplaatst in de Noorderwaard Noord en ook in De Engk. De komende jaren vervangen we de verlichting: wijk voor wijk, daar waar nodig. De nieuwe verlichting ziet er niet heel anders uit dan de oude lantaarnpalen. Wel probeert de gemeente de lichthinder te verminderen bij woningen. Dit is voornamelijk op de eerste verdieping van woningen te merken.

Vervangen van de verlichting in 2018 deel 1

Van september t/m november 2018 vervangen we zoals gezegd de straatverlichting in de wijken Noorderwaard Noord en De Engk. Het gaat in totaal om 463 armaturen en 118 lichtmasten. Er komt LED-verlichting in plaats van TL-verlichting. Op straat kunt u straks merken dat het licht is veranderd. Het LED-licht wordt namelijk anders gestuurd. Als gemeente hopen we zo vooral de lichthinder op slaapkamerniveau terug te dringen. Een ander voordeel is, dat LED-verlichting veel langer meegaat. Dat scheelt in onderhoudskosten en is ongeveer 50% energiezuiniger!

Hoe is de planning van de vervanging van de verlichting?

Begin september start de aannemer met de werkzaamheden in de Noorderwaard Noord. Hij gebruikt hierbij hoogwerkers. Bij smallere straten in de Noorderwaard kan het zijn, dat sommige straten hierdoor voor korte tijd (deels) afgesloten zijn. De aannemer probeert zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken. Daarna komt het noordelijk deel van De Engk aan de beurt, tussen de Steenstraat en de David van Bourgondiëweg. Als laatste krijgt het zuidelijk deel van De Engk tussen Gansfortstraat en Hoge Hoffweg nieuwe armaturen met Led-verlichting.

Waarom worden de lantaarnpalen en/of lampen vervangen?

 • Het materiaal is te oud en kan daardoor gevaarlijk zijn doordat de mast zijn sterkte kwijt raakt en zou kunnen omvallen.
 • TL-verlichting is en verouderde lichttechniek die veel hinder geeft aan mens en natuur. Verder verbruikt dit veel energie en geeft het hoge onderhoudskosten.

Waarom LED-verlichting?

 • LED-verlichting geeft energiebesparing: de LED-lampen kunnen worden gedimd. dit leverteen energiebesparing op van meer dan 50% vergeleken met de huidige lampen.
 • Het is een duurzame investering vanwege vermindering van het onderhoud en LED-lampen gaan ruim 20 jaar mee. Dat is aanzienlijk langer dan de 3 tot 4 jaar van de huidige lampen.
 • Het vervangen van de lampen scheelt manuren en brandstof. Hierdoor draagt het bij aan het terugdringen van de CO₂-uitstoot.
 • Er is veel minder lichtvervuiling. LED-lampen zijn beter af te stellen en geven daardoor minder licht naar boven. Dat is beter voor een goede nachtrust en voor de natuur.

 Zit er ook een nadeel aan LED-lampen?

Het nadeel van LED-lampen is dat deze een erg fel en prikkend wit licht geven. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen heeft de gemeente gekozen om de lichtkleur meer naar de gelige kant te trekken en de lage straatverlichting te voorzien van een ‘melkachtige’ kleur van het glas. Zo kun je niet rechtstreeks in de LED-lampen kan kijken.

Krijgen de andere wijken zoals De Horden, De Heul, de Frankenhof en De Geer ook LED-lampen?

 • Voor de andere wijken wordt gekeken naar armaturen, die beter in de wijk passen. Met de keus van armaturen wordt rekening gehouden met de mogelijkheid, dat de gemeente er in de toekomst LED-verlichting in aanbrengt. Daarvoor is echter de komende jaren geen geld beschikbaar.
 • In de Noorderwaard Zuid is in 2016 de straatverlichting al vervangen. Hetzelfde materiaal wordt nu ook toegepast in de Noorderwaard Noord en De Engk.