Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Uw woning

Wat kunt u doen om uw huis te verduurzamen? Onderstaand vindt u een aantal tips.

Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu?

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 jaar. Nu Nederland gaat stoppen met aardgas, is het niet altijd logisch om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. 

Op de website van MilieuCentraal staat een stappenplan voor aardgasvrij wonen. Wilt u direct overstappen op aardgasvrij en woont u in de Noorderwaard-Noord? Stuur dan een email naar info@wijkbijduurstede.nl

Wilt u nu deze overstap nog niet maken? Dan kunt u kiezen om tijdelijk een cv-ketel te huren of te leasen in plaats van te kopen. Huren heeft het voordeel dat het per maand opzegbaar is (na de afkoopregeling) en dat er bij het onderhoud geen extra kosten zijn. Wilt u een nieuwe cv-ketel kopen, kies dan voor een moderne ketel die zuinig en milieuvriendelijk is.

Op de website van de Consumentenbond leest u meer over de voor- en nadelen van het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.

Wat kan ik nu al doen aan mijn woning?

De eerste stap die u kunt zetten is gas te besparen. We gebruiken gas voor koken en verwarmen. U kunt veel gas besparen door uw huis goed te isoleren. Hierbij kunt u denken aan het dak, de vloer, de spouwmuur, HR++(+) glas. Ook met een kleine portemonnee kunt u gas besparen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips, tussendeuren te sluiten, alleen te verwarmen in ruimtes waar u bent of radiatorfolie aan te brengen. Daarnaast kunt u uw gasfornuis vervangen door inductie.

Wat kan ik als huurder doen?

Als huurder heeft u minder opties om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. U kunt deze maatregelen wel bespreken met uw woningbouwcorporatie. Huurt u bij Viveste? Dan kunt u wellicht profiteren van voordelige zonnepanelen op uw dak

Daarnaast kunt u kiezen voor groene stroom, want we moeten niet alleen stoppen met aardgas maar onze stroom ook duurzaam opwekken. Ook kunnen tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie u helpen om nu alvast gas te besparen.

Ik heb zelf een bedrijf gevonden dat mijn huis gaat verduurzamen, mag dat?

Dat mag uiteraard. Het staat iedere bewoner vrij om zelf bedrijven uit te nodigen om uw huis te verduurzamen. Omdat niet iedereen zit te wachten om uit te zoeken wat voor hem of haar de beste oplossing is, willen we een gezamenlijke oplossing bedenken. Graag horen wij wat dit bedrijf gaat doen in uw woning; mogelijk kunnen we van elkaar leren.