Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Veiligheid

U als inwoner wilt zich veilig voelen in uw eigen leefomgeving.

Hieronder leest u informatie en tips over wat u kunt doen om dit gevoel te vergroten.

Start WhatsApp-buurtpreventiegroep

De gemeente Wijk bij Duurstede vindt dat inwoners belangrijk zijn om hun buurt veilig en leefbaar te houden. Via WhatsApp-buurtpreventiegroepen werken inwoners mee aan een veilige buurt. Deze WhatsApp-buurtpreventiegroepen vergroten het veiligheidsgevoel, de saamhorigheid en de sociale betrokkenheid. Buurtbewoners starten zelf buurtpreventiegroepen. Welke WhatsApp-buurtpreventiegroepen zijn er in uw buurt? Kijk op op de website van WhatsApp buurtpreventie (WABP).

Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Schrijf u dan in op de website van Burgernet. Hier leest u ook meer over de werking van Burgernet.

Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad. Uw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. U meldt bij M. over bijvoorbeeld moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Zo levert u een bijdrage aan de veiligheid in uw eigen omgeving. Meer informatie vindt u op de website van Meld Misdaad Anoniem.

Veiligheidsregio

De brandweer binnen onze gemeente maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten op het gebied van brandweerzorg, (gemeentelijke) crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening. De VRU co├Ârdineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.

Meer informatie vindt u op de website van de VRU.

Op de website van de VRU vindt u ook meer informatie over de brandweer.

Contactgegevens VRU

Wat doet u bij een grote overstroming?

Hoe ver woont u onder NAP? Waar komt uw drinkwater vandaan? Welke waterprojecten worden in uw buurt uitgevoerd? Er is een website Ons Water vol waterinfo en verhalen op postcodeniveau. Deze website geeft informatie over de gevolgen van overstromingen in uw woon- of verblijfplaats. Zo leert u hoe u tijdens een overstroming uzelf in veiligheid kunnen brengen.

Wanneer kunt u 1-1-2 bellen?

Bel 1-1-2 voor spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties of wanneer u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. Dit gratis Europees noodnummer belt u in alle EU-lidstaten. De 1-1-2-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp, zoals brandweer, politie of ambulance. Meer informatie over 1-1-2 vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Geef inbrekers geen kans

Op de website geef inbrekers geen kans vindt u een aantal praktische zaken die u kunt doen een inbraak te voorkomen.

Maak het ze niet te makkelijk

Op de website maak het ze niet te makkelijk, leest u alles over hoe u uzelf kunt beschermen tegen (internet)criminelen.

Veilig internetten

Iedereen loopt risico om gehackt te worden. Door een valse e-mail, een foute software-update of een nepwebsite. Op de pagina veilig internetten leest u handige tips over uw veiligheid online.