Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Vrijwilligersverzekering

Onze gemeente kent veel vrijwilligers die werkzaam zijn bij vrijwilligersorganisaties. Deze organisaties lopen net als bedrijven risico’s. Zij zijn als het ware werkgever van de vrijwilligers.

Van vrijwilligersorganisaties wordt verwacht dat zij een verzekering hebben afgesloten voor vrijwilligers. Maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld een kerk of carnavalsvereniging hebben vaak ook een vrijwilligerspolis afgesloten.

Verzekering gemeente

Door de gemeente is ook een verzekeringspakket afgesloten die de risico’s van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekt. Belangrijk is dat in eerste instantie de schade wordt verhaald bij de persoonlijke verzekering en/of de verzekering van de maatschappelijke organisatie waarvoor vrijwilligerswerk wordt verricht. Is er geen verzekering afgesloten of is deze niet afdoende dekkend? Dan kan er beroep worden gedaan op de door de gemeente afgesloten vrijwilligersverzekering bij Centraal Beheer Achmea. Let op: de eigen verzekering gaat voor!

Iedere vrijwilliger die - binnen de gemeente Wijk bij Duurstede - voor een maatschappelijke organisatie werkzaamheden verricht is verzekerd:

  • ongeacht leeftijd
  • ook bij eenmalige activiteiten
  • geen minimum aantal uren
  • ongeacht de activiteit (dus ook bij bijvoorbeeld kerkelijk werk en buurtactiviteiten).

Schade… en dan?

  • U meldt schade altijd eerst bij uw eigen verzekering en bij de maatschappelijke organisatie.
  • U vraagt na of de organisatie is verzekerd. Is dat niet zo? Dan kunt u de schade verhalen op de gemeente Wijk bij Duurstede. U doet dan beroep op de door de gemeente afgesloten VNG-vrijwilligerspolis.

Hoe dient u een schadeclaim in?

De melding wordt door ons aan Centraal Beheer doorgegeven. De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met de benadeelde afgewikkeld. De gemeente krijgt bericht hoe de claim is afgehandeld.

Uitgesloten zijn vrijwilligers van de brandweer en politie.