Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Zonnepanelen

Op het dak van het gemeentehuis zijn op 6 mei 2014 92 zonnepanelen geplaatst. Het Wijkse bedrijf Volt4U heeft de werkzaamheden uitgevoerd. De 92 zonnepanelen hebben een totaal vermogen van maximaal 23.000W. Dit komt overeen met het gemiddelde verbruik van 5 huishoudens! Voor het gemeentehuis betekent dit dat 4% van het totale stroomverbruik duurzaam wordt opgewekt. De overige stroom wordt duurzaam ingekocht bij de firma Greenchoice.

Wilt u real-time zien hoeveel de panelen op dit moment opleveren? Dan kunt u terecht op de website van Solar Edge (deze website werkt het best met Google Chrome of Mozilla Firefox, niet met Internet Explorer). Als geheugensteuntje 1 kWatt = 1000 watt. Een wasmachine gebruikt voor een wasbeurt al snel 1000 watt en een TV scherm verbruikt ongeveer 70-100 watt per uur.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Dit kunt u nu checken via de website van de Zonnekaart. De zonnekaart is een website die huiseigenaren inzicht geeft in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen of zonneboilers. Ook kunt u met behulp van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering zal opleveren. De provincie Utrecht biedt de zonnekaart aan alle gemeenten in de provincie aan.

De gemeente geeft geen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Mocht u toch overgaan tot plaatsing dan dient u rekening te houden dat er aanvullende bouwregels, bijvoorbeeld in de binnenstad, van toepassing kunnen zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat u een omgevingsvergunning dient aan te vragen in verband met het 'beschermd stadsgezicht'. Voor meer informatie hierover, bekijk de folder of neem contact op met de gemeente.

Bekijk de folder zonnecollectoren en zonnepanelen

Richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten

Eigenaren en huurders van monumentale panden verzoeken regelmatig om plaatsing van zonnepanelen. Op dit moment zijn hier geen (spel)regels voor binnen de gemeente Wijk bij Duurstede en wordt per geval een afweging gemaakt. Om hier eenduidig mee om te gaan en om een juiste balans te vinden tussen de wensen van eigenaren en het openbare belang van behoud en bescherming monumenten/stad- en dorpsgezichten en productie van duurzame energie zijn er richtlijnen opgesteld. Met het opstellen van deze richtlijnen is aangesloten bij regels die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Welstand en Monumenten Midden Nederland en de gemeenten Houten en Utrecht hebben opgesteld.

Richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten in de gemeente Wijk bij Duurstede

Brochures van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geven antwoord op vragen over zonnepanelen op een monument, waar u op moet letten en welke duurzame alternatieven er zijn.