Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kan vragen om een bewijs van in leven zijn. Heeft u dit nodig? Haal dan persoonlijk bij de gemeente een uittreksel op. Daarmee bewijst u dat u nu in leven bent. Geef wel aan waarom u het uittreksel nodig heeft.

Wat kost het?

Een attestatie de vita voor gebruik in het buitenland is een uittreksel uit de burgerlijke stand. Dit uittreksel kost € 13,20.

  • Het uittreksel is gratis als uw pensioenfonds het nodig heeft op grond van art. 93 van de Pensioenwet. Uw pensioenfonds vraagt u dat in een brief. Laat de gemeente die brief zien wanneer u het uittreksel aanvraagt. Heeft u geen brief dan zijn de kosten € 9,70.


(art. 5.2.1. tarieventabel)

Wat is het verschil tussen een " bewijs van in leven zijn" en een " attestatie de vita" ?

  • Een bewijs van in leven is een uittreksel uit de basisregistratie personen en is bestemd voor een instantie in Nederland.
  • Een attestatie de vita is een uittreksel uit de burgerlijke stand en is bestemd voor een instantie in het buitenland. Dit is een uittreksel in meerdere talen. Dit uittreksel kan alleen worden afgegeven door een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Hoe vraag ik een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita aan?

  • U vraagt het uittreksel persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont.
  • Bent u Nederlander, maar woont u in het buitenland? Dan kunt u een bewijs van leven zijn aanvragen als u tijdelijke in Nederland bent. U vraagt het uittreksel aan bij de gemeente waar u dan verblijft.

Wat heb ik nodig voor het aanvragen van een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita aan?

U heeft nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • eventueel een brief van uw pensioenfonds waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita nodig heeft