Naamskeuze kinderen

Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als u samen een geregistreerd partnerschap heeft. De ouders kunnen ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moeten zij doorgeven aan de gemeente. Dit kunt u uiterlijk doen bij de geboorteaangifte. De achternaam die u voor uw eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van de volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Ongetrouwde ouders

Bij ongetrouwde ouders krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Op het moment dat de vader het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind de naam van de vader krijgt. De moeder moet hiervoor persoonlijk toestemming geven. De kinderen die hierna uit deze relatie worden geboren, krijgen dezelfde achternaam.

Bent u lesbisch en krijgt u samen met uw vrouwelijke partner een kind?

U bent getrouwd of heeft samen een geregistreerd partnerschap. Als de zaaddonor onbekend is en u een verklaring van de Stichting Donorgegevens aanlevert, krijgt het kind automatisch de achternaam van de meemoeder. Dit is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder. Kinderen die hierna worden geboren, krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind. U kunt besluiten het kind de achternaam van de biologische moeder (de moeder die gebaard heeft) te geven. Geef dit uiterlijk bij de geboorteaangifte door aan de gemeente.

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partners? Of heeft u een bekende zaaddonor gebruikt?

Uw kind krijgt automatisch de naam van de biologische moeder. Als de meemoeder het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind haar achternaam krijgt. De biologische moeder moet hiervoor toestemming geven.

U mag de achternaam van uw kinderen nog 1 keer veranderen in die van de andere ouder. Dit mag als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Is het kind 16 jaar of ouder?

Dan moet het kind zelf ook instemmen met de naamsverandering. Hier moet het kind voor tekenen.

Wat moet u doen?

  • Beide ouders moeten naar de gemeente komen.
  • Neem allebei een geldig identiteitsbewijs mee.
  • U meldt de achternaam van uw kind bij de gemeente.


Meer informatie over de keuze van een achternaam op de website van: Rijksoverheid.nl.

Kijk ook bij 'Naamskeuze bij erkenning'.