Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Afvalpas

Met ingang van 2 juli 2018 is de milieustraat voor het brengen van (grof) huishoudelijk afval alleen nog toegankelijk voor inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede.

Met de afvalpas kan de slagboom bij de milieustraat geopend worden.

Wat moet ik doen als ik mijn afvalpas kwijt ben, niet werkt of beschadigd is?

U kunt dit melden via de gratis containerinformatielijn, telefoonnummer: 0800-333 66 99.

Wat moet ik doen als de vorige bewoner de afvalpas niet heeft achtergelaten?

U vraagt een nieuwe afvalpas aan via de gratis containerinformatielijn, telefoonnummer: 0800-333 66 99.

Moet ik betalen voor het gebruik van de afvalpas?

Nee, de afvalpas en het gebruik ervan is gratis, maar bij verlies betaalt u € 20 voor een nieuwe pas.

Moet ik betalen als ik afval aanbied op de milieustraat?

  • Het storten van huishoudelijk afval op de milieustraat is gratis.
  • Een uitzondering hierop is bouw- en sloopafval (asbest, gips, hout, dakbedekking, grond, puin en al het andere materiaal, dat vastzit in of aan uw huis): daar betaalt u per 1\4 m3 € 10 voor. Als het volume beduidend minder is dan ¼ m3, hoeft u niet te betalen. Dit is geen nieuwe regeling, want u moest al voor bouw- en sloopafval betalen.

Gaat u verbouwen?

Mogelijk is het goedkoper als u uw bouw- en sloopafval zelf wegbrengt naar een afvalverwerker of als u een afvalcontainer huurt!

Ik heb een bedrijf, betaal reinigingsrecht/heb een contract afgesloten met SUEZ en ik heb een kliko of een pas voor een ondergrondse container. Mag ik dan ook gebruik maken van de milieustraat?

  • Nee, bedrijven die reinigingsrecht betalen of een contract voor afvoer en verwerking van hun bedrijfsafval hebben afgesloten met SUEZ (ondernemers binnenstad Wijk bij Duurstede), betalen alleen voor het gebruik van hun kliko of de ondergrondse container waarop ze zijn aangesloten. Er mag op de milieustraat geen bedrijfsafval gestort worden.
  • De afvalpassen van deze bedrijven werken dan ook niet op de slagboom van de milieustraat.

Ik heb een bedrijf; mag ik het afval van een klus van een klant van mij die in de gemeente Wijk bij Duurstede woont naar de Wijkse milieustraat brengen?

Nee, op het moment dat het afval afkomstig is van een opdracht, ook al woont de opdrachtgever in Wijk bij Duurstede, is dit bedrijfsafval. Dat mag niet op de milieustraat gestort worden, maar moet u zelf naar een afvalverwerker brengen. Dit geldt voor hoveniers, aannemers, installateurs, etc. Maar ook voor zzp’ers die een eigen bedrijf hebben en afval van een klus hebben.

Waarom mogen bedrijven en inwoners van buurgemeenten geen gebruik maken van de Wijkse milieustraat?

Bedrijven en niet-inwoners van onze gemeente betalen geen afvalstoffenheffing. Maar als zij in onze gemeente afval storten, moet dit wel afgevoerd en verwerkt worden. Dit komt dan voor rekening van de inwoners van onze gemeente via de afvalstoffenheffing. En dat is uiteraard niet terecht.

Hoeveel afval van buurgemeenten en bedrijven wordt er dan nu op de milieustraat gestort?

Naar schatting komt 5 tot 10% van het afval uit buurtgemeenten en van bedrijven, maar dit cijfer kan in werkelijkheid hoger zijn. We zien een sterke toename, waardoor de kosten in de toekomst alleen maar hoger worden als we niets doen. 

Gaan de inwoners nu minder afvalstoffenheffing betalen?

Daar is op dit moment nog niets over te zeggen. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de afvalstoffenheffing. Deze maatregel voorkomt wel dat de afvalstoffenheffing omhoog zou moeten door bedrijfsafval en afval uit andere gemeenten.

Zorgt de invoering van de afvalpas dan niet voor extra kosten?

Ja, de invoering brengt ook kosten met zich mee, maar dit is beperkt. Het systeem is volledig geautomatiseerd en er hoeft niemand alle pasjes te controleren.

Neemt het risico op afvaldumping nu niet toe?

Er is geen reden om aan te nemen dat afvaldumping toeneemt vanwege de invoering van de afvalpas. Iedere inwoner kan gewoon de milieustraat bezoeken, er verandert verder niets. Mensen die afval dumpen zijn overigens strafbaar.

Waarom kan ik alleen pinnen op de milieustraat?

Met het oog op de veiligheid voor onze medewerkers en voor een vlotte doorstroming, heeft de gemeente ervoor gekozen om alleen pinbetalingen te accepteren.

Is het mogelijk om met een creditcard te betalen?

Nee, het is niet mogelijk om met creditcard te betalen.

Mag ik een gaatje in mijn afvalpas maken om hem aan een sleutelhanger te kunnen doen?

Een gaatje maken in de afvalpas is niet aan te raden; de chip kan daar door beschadigd raken en de pas onwerkbaar worden. De kosten voor een nieuwe pas zijn dan voor u. Dit is dus voor eigen risico!

Worden de openingstijden van de gemeentewerf nu ook verruimd?

Nee, op dit moment niet. Maar dit is wel één van de onderwerpen die geëvalueerd gaan worden. Op basis van bezoekersaantallen kunnen we daar in de loop van het jaar naar kijken. De huidige openingstijden liggen overigens in lijn met de omvang van de gemeente. Meer uren open is mogelijk, maar dit betekent direct een forse verhoging van de (personeels)kosten en daarmee de afvalstoffenheffing. We zijn daar dus heel voorzichtig mee.

Kan ik een 2e afvalpas krijgen?

Nee, elk huishouden krijgt slechts één afvalpas.

Kan ik met mijn pas nu ook afval storten in ondergrondse containers bij mij in de buurt?

  • Nee, uw afvalpas kan alleen gebruikt worden om de slagboom van de milieustraat te openen.
  • Alleen inwoners die gebruik maken van een ondergrondse container, hebben met deze pas ook toegang tot de ondergrondse containers in hun buurt.

Kan ik mijn kliko's inleveren en voortaan gebruiken maken van de ondergrondse containers?

  • Ja, maar alleen de kliko voor het restafval mag worden ingeleverd.  U kunt uw restafvalkliko laten ophalen en uw afvalpas laten activeren voor het gebruik van de ondergrondse containers. Neem hiervoor contact op met de gratis containerinformatielijn, telefoonnummer: 0800-333 66 99.
  • Let op: de GFT-kliko en de PDM-kliko mogen niet worden ingeleverd en blijven aan huis staan. Ook al worden deze niet gebruikt. PMD en GFT mag namelijk niet in de ondergrondse containers, vandaar dat deze niet ingeleverd mogen worden. Bij het verlaten van de woning dienen deze bij de woning te staan. Indien ze niet aanwezig zijn worden kosten in rekening gebracht.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over de afvalpas, die niet bij deze veelgestelde vragen staan?

  • Heeft u vragen over de afvalpas zelf, dan kunt u contact opnemen met de containerinformatielijn, telefoonnummer: 0800-333 66 99.
  • Heeft uw een vraag over het storten van de verschillende afvalsoorten op de milieustraat? Neemt u dan contact op met de gemeente, telefoonnummer: 0343-595 595. Daarnaast kunt u met uw vragen ook terecht bij de medewerkers op de milieustraat.

Ik heb alleen spullen voor de kringloop, kan ik die zonder afvalpas afgeven?

Nee, om het terrein op te kunnen, heeft u de afvalpas nodig, ook als u alleen kringloopspullen komt brengen.

Ik ben op de fiets (of lopend, of scootmobiel), kan ik dan zo de milieustraat op?

Nee, hoe u ook naar de milieustraat komt, u dient altijd uw afvalpas bij de slagboom te laten scannen.

Formulieren & documenten