Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Precariobelasting (gebruik gemeentegrond)

Precario is de belasting die u betaalt voor gebruik van gemeentegrond. U moet deze belasting betalen als u een terras, container, reclamebord of bouwsteiger op grond van de gemeente heeft staan. Bijvoorbeeld op de stoep.

Wat kost het?

U vindt alle tarieven in tarieventabel behorende bij de actuele verordening precariobelasting

Wilt u iets op gemeentegrond doen?

  • meld het bij de gemeente.
  • u krijgt dan ook te horen of u misschien een omgevingsvergunning nodig heeft.
  • wanneer u niet langer gebruik maakt van de grond, moet u dit zelf doorgeven aan de gemeente.

Welke informatie heeft de gemeente van u nodig?

U moet de volgende informatie doorgeven aan de gemeente:

  • locatie
  • wat u precies wilt neerzetten of doen
  • grootte van het voorwerp
  • eventueel datum en tijdstip

De gemeente heft de precariobelasting. U meldt bij de gemeente dat u gebruik maakt van de grond. U krijgt vanzelf een belastingaanslag toegestuurd. Informeer ook bij Omgevingsloket Online (OLO) of u een omgevingsvergunning nodig heeft. U kunt binnen 6 weken nadat u de aanslag heeft ontvangen, bezwaar maken.

Precario drinkwaterleidingen van Vitens

De gemeente heft sinds 2015 ook precario op drinkwaterleidingen van Vitens. Vitens berekent de precariokosten per 2017 door aan hun klanten in de gemeente Wijk bij Duurstede. Het bedrag dat wordt doorberekend staat apart vermeld op de facturen van Vitens. Klanten betalen in 2017 en 2018 dubbel tarief, omdat ook de kosten van 2015 en 2016 nog verrekend worden. Het gaat dan om € 69,98. Vanaf 2019 wordt het bedrag ongeveer de helft van € 69,98.

Het bedrag wordt verdeeld over de voorschotfacturen. Dus bij betaling in 10 termijnen gaat het om ca. € 7,00 per factuur.

Met vragen over uw factuur van Vitens kunt u terecht bij de afdeling Klantenservice van Vitens. Op werkdagen te bereiken van 08.00 tot 17.00 uur op 0900-0650.

Maar hoe zit het nu precies in elkaar? 'De gemeente mag precario in rekening brengen voor gebruik van gemeentegrond en doet dat ook bij nutsbedrijven. Zoals voor de elektriciteitskabels en de gasleidingen van Stedin en de waterleidingen van Vitens.

De gemeente brengt al sinds 2015 precario in rekening bij Vitens. Het gaat om ongeveer 335.000 euro. Het bedrijf kiest ervoor om vanaf 2017 deze kosten door te berekenen aan hun klanten in Wijk bij Duurstede door de waterrekening te verhogen. Ook verrekenen ze nog de kosten van 2015 en 2016. Zij hadden ook een andere keuze kunnen maken. Dit betekent dat Vitens in 2017 en 2018 dubbele kosten aan huishoudens in Wijk bij Duurstede in rekening brengt: € 69,98 (incl. BTW). In 2019 wordt het doorberekende bedrag per huishouden ongeveer de helft. Bezwaar maken of kwijtschelding vragen bij de gemeente is niet mogelijk. Hiervoor moet men bij Vitens zijn, ook al staat dit anders vermeld in de bijlage bij de brief die Vitens aan de inwoners heeft gestuurd.

De gemeenteraad heeft in 2013 voor het heffen van precario op waterleidingen gekozen, om de onroerende zaakbelasting niet te hoeven verhogen.’

Meer informatie