Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Speeltoestellen in de openbare ruimte niet toegestaan

Het is niet toegestaan om speeltoestellen van inwoners, zoals bijvoorbeeld glijbaantjes en trampolines, in de openbare ruimte te plaatsen. De reden hiervoor is dat deze speeltoestellen niet worden gekeurd. De gemeente kan daarom de veiligheid niet garanderen en kan aansprakelijk worden gesteld wanneer er ongelukken gebeuren.

De gemeente is verantwoordelijk voor speeltoestellen die in de openbare ruimte staan, ook als deze niet van de gemeente zijn. Naast veiligheid is er nog een andere reden om particuliere speeltoestellen niet toe te staan in de openbare ruimte. Door de speeltoestellen worden medewerkers van de gemeente gehinderd om hun werk te kunnen doen. Ook kunnen de speeltoestellen de openbare ruimte blijvend beschadigen.

Mag ik zelf een speeltoestel plaatsen op het grasveld naast mijn huis? Dan hebben veel meer kinderen er plezier van.

  • Nee, speeltoestellen in de openbare ruimte moeten voldoen aan het 'Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen'. Deze wet regelt de veiligheid van speeltoestellen. Gemeentelijke speeltoestellen in de openbare ruimte zijn hiervoor speciaal gemaakt en gekeurd.

Kan er een extra speeltoestel worden geplaatst op de speelplek bij mij in de buurt?

  • De gemeente heeft helaas geen budget voor extra speeltoestellen. Wel worden regelmatig oude speeltoestellen vervangen.

Wat doet de gemeente met verwijderde particuliere speeltoestellen?

  • De gemeente bewaart verwijderde speeltoestellen maximaal 13 weken op de gemeentewerf. U kunt uw speeltoestel tijdens openingstijden op komen halen.

Moet ik betalen om mijn speeltoestel terug te krijgen?

  • Nee, hier hoeft u niet voor te betalen.

Wat gebeurt er met mijn speeltoestel als ik het niet zelf weghaal?

  • Dan haalt de gemeente het weg in één van haar ophaalrondes.

Mag ik wel een bankje plaatsen in de openbare ruimte?

  • Nee, ook dit is niet toegestaan.