Direct naar de hoofdinhoud van deze pagina

Wie is Dirck van Baburen?

Met de tentoonstelling 'Dirck van Baburen komt thuis' viert Wijk bij Duurstede op 9 april 2017 na meer dan 400 jaar de terugkeer van haar grootste kunstenaar ooit. Staatssecretaris Sander Dekker verricht, samen met burgemeester Tjapko Poppens, om 13.00 uur de officiële opening. Tegen de historische achtergrond van kasteel Duurstede wordt een veelzijdig evenement georganiseerd rond de Wijkse kunstschilder. Behalve van de expositie zelf kan het publiek genieten van toepasselijke muziek, demonstraties van oude beroepen en tekenvaardigheden, toneel, een openbare lezing en hapjes en drankjes uit de tijd van Dirck Van Baburen. 

Dirck van Baburen (ca. 1593-1624) is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Utrechtse caravaggisme. Geboren in Wijk bij Duurstede voltooit hij zijn schildersopleiding bij de Utrechtse portretschilder Paulus Moreelse.

Op jonge leeftijd vertrekt hij naar Italië zoals veel kunstenaars van toen naar het zuiden afreisden. Daar ondergaat hij de invloed van Caravaggio, de grootmeester van de Italiaanse barokschilderkunst. Al in Rome wordt zijn werk een voorbeeld voor vele tijdgenoten en navolgers van latere generaties.

Het fascinerende spel van licht en donker dat hij in Utrecht introduceert is ook nu nog inspiratiebron voor schilders én fotografen. In thematiek en uitvoering vormt zijn werk een stevig fundament, op basis waarvan de Hollandse 17de eeuwse schilderkunst zich verder kon ontwikkelen en die we tegenwoordig zo bewonderen. 

Schilderij van Dirck van Baburen De Luitspeler