Trekpleisters

Een bijzonder warm welkom in de gemeente Wijk bij Duurstede! Wijk bij Duurstede is een gezellige stad met veel kunst, cultuur, evenementen en een theater. De dorpen Cothen en Langbroek kenmerken zich door fruitboomgaarden, uitgestrekte natuur, de Kromme Rijn, kastelen en landgoederen. Daarnaast mag u onze bijzondere trekpleisters niet missen! Een selectie ervan noemen we op deze site. 

Wijk bij Duurstede leren kennen? Maak online een audiotour!

Er zijn verschillende routes mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld online de poëzie op de winkelruiten of volg de poëzie-route. Leer meer over de verdwenen poorten of volg de Ruisdaelroute. Kijk voor alle 'stadsrondleidingen' op de website van IziTravel. Heeft u interesse in een stadswandeling door Wijk bij Duurstede met een gids, neem dan contact op met de VVV.

Museum Dorestad gaat verhuizen!

Museum Dorestad is gesloten voor publiek. Het museum verhuist naar verwachting medio 2021 naar het oude Stadhuis op Markt 24, waar ook de VVV gehuisvest is. De voorbereidingen voor de verbouwing zijn in volle gang.

De geschiedenis van Wijk bij Duurstede vanaf de Dorestad periode wordt geëxposeerd in het museum 

Onder andere vondsten van handelsgoederen en gebruiksvoorwerpen worden getoond. Regelmatig zijn er wisselende exposities.

Dorestad was één van de belangrijkste, succesvolste internationale handelsplaatsen in Noordwest-Europa van de 7e tot het midden van de 9e eeuw! Museum Dorestad toont u deze geschiedenis met veel opgegraven voorwerpen. Wijk bij Duurstede is één van de grootste archeologische vindplaatsen in Europa. Vondsten van handelsgoederen en gebruiksvoorwerpen maar ook foto's, tekeningen en maquettes geven een goed beeld van deze belangrijke periode. Een periode waarin ook de Vikingen een rol spelen! Neem ook eens een kijkje op de website van Museum Dorestad.
Volg het museum op Facebook.

Opgravingen in Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede

Theater

Voor wie graag een theater bezoekt is het een leuk idee om naar het Calypso theater in Wijk bij Duurstede te gaan. Het Calypso theater staat regionaal bekend en biedt een breed scala aan voorstellingen en films. Het actuele aanbod van Calypso staat op de website van Calypso.

Het Kersenmuseum

In het hart van de Kromme Rijnstreek, waar de kersenteelt een belangrijke rol speelt, vindt u op het fruitteeltbedrijf van Theo en Martine Vernooy in Cothen "Het Kersenmuseum". In dit (interactieve) museum kunt u kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt. Begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid zijn hier terug te vinden. Hoewel we spreken van  een eeuwenoude traditie, is deze met de kennis van toen en de technieken van nu, verder nieuw leven ingeblazen. Op de website van Het Kersenmuseum vindt u uitgebreide informatie. Er is ook een promotiefilmpje van Het Kersenmuseum. Neem alvast een kijkje.

Kastelen

In onze gemeente zijn verschillende kastelen te vinden. Het meest bekende is Kasteel Duurstede.

Van Kasteel Duurstede resteert nog een binnenplaats en twee torens: de bourgondische toren en de zogenaamde Donjon uit 1270. De beide torens zijn gerestaureerd en ze bevatten enkele middeleeuwse zalen. 
Kasteel Duurstede is te bezichtigen en de zalen zijn te huur. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Kasteel Duurstede. De andere kastelen in onze gemeente zijn: Kasteel Hindersteyn, Kasteel Lunenburg, Kasteel Rhijnestein, Kasteel Sandenburg, Kasteel Walenburg, Kasteel Weerdesteyn, Kasteel Zuilenburg.

Kasteel Duurstede, fotograaf Winfried Leeman

Dagrecreatie de Gravenbol

Gravenbol is na afloop van een ontzanding ingericht voor oever- en waterrecreatie zoals surfen, picknicken, vissen, zwemmen, wandelen en natuurbeleving. Er zijn aanlegsteigers voor plezierjachten, een surfstrand, toiletgebouw en parkeerplaatsen op het terrein aanwezig. Op mooie dagen is een mobiele snackwagen op het terrein aanwezig.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus blijft de Gravenbol tot 1 juni 2020 gesloten voor dagrecreatie.

Voorgenomen parkeertarieven per 1 juni 2020

  • een dagkaart kost € 3,-
  • een maandabonnement kost €25,00
  • een 10-rittenkaart (hele seizoen geldig) kost €25,00
  • U kunt zowel contant als met pin betalen.
  • Kaarten voor de Gravenbol zijn in 2020 alleen te koop op de Gravenbol zelf, niet bij de VVV.

Stadshaven

Bij de haven gebeurt van alles. Zo worden daar in september de Lekkodagen georganiseerd en kunnen recreanten met hun boot overnachten. Vanaf de haven loopt u rechtstreeks het gezellige centrum in. Kijk voor meer informatie over de Stadshaven en de activiteiten daar even op de website van de Wijkse haven.
 

Stadshaven Wijk bij Duurstede, fotograaf Hans Dirksen