Oekraïense gewoonten en gebruiken

Fantastisch dat er zoveel Nederlanders zijn die Oekraïense vluchtelingen in hun huis verwelkomen. Wij kunnen goed voorstellen dat er na een paar dagen sprake kan zijn van een “cultural clash”.

Culturele verschillen op een rijtje gezet:

  • Oekraïners glimlachen veel minder. Het is bijvoorbeeld ongebruikelijk om op straat tegen een vreemde te glimlachen. Neem dit niet persoonlijk! Je verwacht uiteraard een brede glimlach als je een berg pannenkoeken voor een Oekraïens gezin op tafel zet, maar denk niet dat ze ondankbaar zijn omdat ze chagrijnig kijken. Dat is niet zo!
  • Oekraïners zijn veel minder direct. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om twee keer aan te geven dat je niets wilt eten of drinken, en pas na echt hard aandringen [weet je het zeker, anders gooi ik het weg!] het kopje thee of stuk taart te accepteren.
  • 52% van de Oekraïners zijn nooit in hun leven in het buitenland geweest. Naar de supermarkt gaan of vuilnis wegbrengen - alles is nieuw en eng. Alles is anders. Het kan dus zijn dat het gezin liever thuis wil blijven, zeker de eerste dagen. Geef elkaar veel ruimte en tijd.
  • Oekraïners douchen ‘s avonds en niet ‘s ochtends. Zij drinken graag zwarte thee met citroen, en houden van gecondenseerde melk en boekweit (te koop bij Poolse). Lunch is in Oekraïne vaak de hoofdmaaltijd. Brood is ongezond, en volvette zuivel is gezond (precies andersom als in Nederland). Iedereen vindt broodjes lekker, maar een Oekraïense moeder geeft haar kind eerder soep dan brood.
  • Een zorgverzekering is in Oekraïne geen gegeven. Het kan dus zijn dat het gezin dat u opvangt geen idee heeft hoe dit werkt. Mochten ze medische hulp nodig hebben: er is vanuit het rijk een regeling die zorg voor onverzekerde vluchtelingen dekt. Niet alle artsen kennen dit, dus verwijs actief naar de website van het CAK
  • Het is standaard +25 graden in hun huizen. Zij moeten erg wennen aan de koude nachten in Nederland! Bovendien geloven veel Oekraïners dat je verkouden raakt van frisse wind en al helemaal van tocht. U hoeft uw thermostaat echter niet omhoog te zetten, zeker niet met de prijzen van nu, geef hen gewoon een extra deken.

Het kan tegenvallen: natuurlijk is het zwaar - onbekende mensen met een oorlogstrauma in uw huis die niet goed kunnen communiceren. Maar u maakt de wereld een stukje beter door hen tijdelijke opvang te bieden. Enorm bedankt ervoor!

Communicatiekaart Nederlands-Oekraïens/Україна

Op deze beeldkaart staan Nederlandse woorden uitgelegd in het Oekraïens (woord en afbeelding). Klik op de kaart om deze helemaal te bekijken.