Veelgestelde vragen Sterke Lekdijk

Verkeer tijdens de realisatiefase van dijkversterking Wijk bij Duurstede-Amerongen

Op 26 maart en 7 april 2025 hebben informatiebijeenkomsten plaatsgevonden over de verkeerssituatie in het buitengebied tussen Wijk bij Duurstede - Doorn – Leersum – Amerongen tijdens de realisatie van de dijkversterking. De dijkersterking is onderdeel van het programma Sterke Lekdijk wordt in opdracht van het waterschap (HDSR) uitgevoerd. Tijdens de dijkversterking wordt de Lekdijk-Rijndijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen vanaf 1 september 2025 voor een periode van ca 1,5 jaar afgesloten. Om sluipverkeer in het buitengebied als gevolg van de afsluiting van de dijk tegen te gaan, wordt dit gebied afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer door o.a. het plaatsen van slagbomen.

In deze veelgestelde vragen zijn vragen uitgewerkt die zijn gesteld op deze avonden. De vragen zijn gecategoriseerd in verschillende onderwerpen: vragen over de dijk, vragen over het buitengebied en vragen over de bouwroute. Vragen over individuele situaties worden niet teruggekoppeld in deze Q&A, maar persoonlijk afgestemd.

Naar aanleiding van de gestelde vragen, geplaatste opmerkingen en suggesties zijn inmiddels al een paar wijzigingen aangebracht in het verkeersplan. Deze zijn in de veelgestelde verwerkt. Deze vragen worden geplaatst in de bouwapp van het project en gedeeld met de aanwezigen van de avond die een mailadres hebben achtergelaten.

Vragen over toegang tot de afgesloten Lekdijk/Rijndijk

Bestemmingsverkeer heeft toegang tot de dijk. Soms is een adres vanaf één zijde bereikbaar in verband met een stremming op de dijk. Dit wordt vooraf tijdig gecommuniceerd met de bewoners en bedrijven langs de dijk. Tijdens werktijden rijdt er veel groot materieel op de dijk. Als u bestemmingsverkeer bent, vragen wij u daar rekening mee te houden.

Vanaf 1 september is de dijk tussen de Singel in Wijk bij Duurstede en de kern van Amerongen voor 1,5 jaar afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook in de avond en in het weekend. Op de momenten dat wij niet aan het werk zijn, staan de slagbomen aan het begin van de dijk ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden open zodat bestemmingsverkeer er dan onbelemmerd langs kan rijden. Het gebiedsverbod voor doorgaand verkeer blijft echter 24/7 gelden. Als u geen bestemmingsverkeer bent, riskeert u dus een boete.

Er staan verkeersregelaars aan beide kanten om de slagboom open en dicht te doen voor bestemmingsverkeer. Buiten werktijden staan de slagbomen open, maar geldt nog steeds het verbod voor doorgaand verkeer.

Nee, het is te gevaarlijk om te lopen of te fietsen op de dijk tijdens de realisatiefase, ook buiten werktijden. Dat is te gevaarlijk vanwege het groot materieel dat op de dijk staat of rijdt. Dat betekent dat er dus ook niet naar de slagbomen gefietst mag worden om het gebied te verlaten of andersom vanaf de slagbomen naar huis te lopen/fietsen. Buiten de slagbomen kan uiteraard gewoon gefietst worden.

Het plan is te gaan werken met een pendelbus of pendelbussen die met een dienstschema zullen gaan rijden over de dijk, ook buiten werktijden. We werken nog aan de details van dit plan. Deze bus is bedoeld voor al het fietsende bestemmingsverkeer, waaronder ook schoolgaande kinderen. Deze bussen nemen ook de fietsen mee en brengen de fietsers buiten de slagboom of van de slagboom weer naar huis. 

Voor deze groep maken we een WhatsAppgroep aan voor verspreiding van het schema of voor communicatie met de chauffeur. Misschien is het ook mogelijk na werktijd gedeeltes van de dijk open te stellen voor fietsende bewoners als dit veilig genoeg kan. Dat onderzoeken we op dit moment. Deels zat dit ook tijdens de realisatiefase moeten blijken.

Zo ja, hoe gaat dit straks dan? Zijn zij ook bestemmingsverkeer?

Zij zijn ook bestemmingsverkeer en kunnen als ze op de fiets zijn gebruik maken van dezelfde regeling zoals omschreven bij vraag 5. Vriendjes en vriendinnetjes kunnen ook gebracht worden met de auto.

Dit kan door de politie gedaan worden of door handhavers van de gemeente. Tijdens werktijden staan er verkeersregelaars om het verkeer tegen te houden.

Voor nu is het antwoord: Nee, er mag ook na werktijd niet gefietst worden op de dijk. We onderzoeken of er situaties zijn waarbij we buiten werktijd de dijk of gedeeltes van de dijk veilig kunnen openstellen voor de fietsende bewoners.

Nee, soms staan wij met bijvoorbeeld een damwandstelling op de weg, waardoor de doorgang is gestremd. Dan zijn woningen en bedrijven uitsluitend vanaf één zijde bereikbaar, dus vanaf Amerongen of vanaf Wijk bij Duurstede. De bewoners en bedrijven aan de dijk worden tijdig geïnformeerd mocht de dijk maar van één zijde bereikbaar zijn.

Zij kunnen aangeven bij de verkeersregelaar waar zij moeten zijn.

Nee, de verkeersregelaars zijn er alleen tijdens werktijd. In de avond en in het weekend is het nog steeds verboden om op de dijk te rijden als u geen bestemmingsverkeer bent.

Dit is eerder al onderzocht, maar dit is om meerdere redenen niet mogelijk. De percelen zijn bijvoorbeeld in particulier eigendom of bevinden zich in natuurgebied.

Omdat de bewoners van de Lekdijk- en Rijndijk veel hinder ondervinden door de dijkversterking krijgt deze (beperkte) groep ontheffing voor de slagbomen in het buitengebied.

En geldt dit ook voor loonwerkers die op de percelen werken van de eigenaren aan de Lekdijk?

Tractoren van perceeleigenaren of perceelbezoekers (zoals bijvoorbeeld loonwerkers) vallen onder bestemmingsverkeer met ontheffing. Hoe de slagbomen open gaan wordt momenteel uitgewerkt. Dat is afhankelijk van het systeem voor de slagbomen dat wordt gekozen. Hierover wordt u in juni geïnformeerd.

U kunt een verzoek tot nadeelcompensatie aanvragen bij HDSR als blijkt dat u schade ondervindt als gevolg van de werkzaamheden. 

Nadeelcompensatie - HDSR(Verwijst naar een externe website)

Vragen over toegang buitengebied

Elke bewoner of bedrijf in het buitengebied krijgt standaard ontheffing. Zij ontvangen in juni een brief met informatie hierover. Andere partijen die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen zich in juni hiervoor aanmelden via de website van Sterke Lekdijk(Verwijst naar een externe website). Uw aanmelding wordt vervolgens beoordeeld.

Ja, in juni ontvangt u een brief en kunt u op de website van Sterke Lekdijk hierover meer informatie vinden. Zakelijke contacten die meerdere malen per week komen, of bijvoorbeeld thuiswonende kinderen met een auto, kunnen een extra ontheffing krijgen.

Het aanvragen van een (extra) ontheffing zal via de website van Sterke Lekdijk gaan lopen. Belanghebbenden ontvangen hierover een brief en daarnaast zal hierover via de bouwapp en op de website van Sterke Lekdijk worden gecommuniceerd.

Dit bepalen de gemeenten in overleg met het waterschap. Communicatie hierover verloopt via het waterschap. In juni worden hiervoor de voorwaarden gecommuniceerd.

Gebaseerd op alle input die we hebben ontvangen lijkt het pasjes systeem waar we eerder aan dachten niet praktisch. Op dit moment werken we een kentekenregistratiesysteem uit en onderzoeken we de mogelijkheid om te kunnen inbellen bij de slagbomen. Dit laatste zou een goede optie kunnen zijn voor de landbouwvoertuigen.

De slagbomen op de Amerongerwetering en de Gooyerdijk zullen op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tussen 7.00 en 19.00 uur gesloten zijn. Buiten deze tijden staan de slagbomen open. Het verbod voor doorgaand verkeer blijft echter ook bij open slagbomen gelden.

Er komt één slagboom. U bent dus niet ingesloten. U bent altijd van één kant bereikbaar, of vanaf Leersum, of vanaf Wijk bij Duurstede.

Nee, zij komen niet in aanmerking voor een ontheffing en dienen rekening te houden met de gesloten slagbomen (maandag-vrijdag tussen 7 en 19 uur). Vaak zal hun navigatiesysteem dit aangeven. Als u zelf kunt kiezen, kies dan voor bezorging na 19 uur of op zaterdag.

Met de nood- en hulpdiensten is dit afgestemd. Ze krijgen toegang door middel van kentekenregistratie. Thuiszorg organisaties krijgen toegang zodra zij zijn aangemeld.

Loonwerkers met landbouwmaterieel kunnen door de slagbomen in het buitengebied als zij een bestemming hebben in dit gebied. Zij kunnen zich aanmelden voor een ontheffing via de website van Sterke Lekdijk. In juni volgt instructie hoe dit te regelen. Hierover volgt meer informatie. Houd daarvoor onze website of de BouwApp in de gaten.

Loonwerkers met landbouwmaterieel kunnen door de slagbomen in het buitengebied als zij een bestemming hebben in dit gebied, daardoor is er geen sprake van omrijden. Mocht u desondanks toch schade ondervinden als gevolg van de werkzaamheden, dan kunt een verzoek tot nadeelcompensatie indienen bij HDSR. 

Nadeelcompensatie - HDSR(Verwijst naar een externe website)

De gemeenten, het waterschap en provincie Utrecht hebben dit vraagstuk met meerdere verkeerskundigen onderzocht. Alle voors en tegens zijn zorgvuldig tegen elkaar afgewogen. Op basis daarvan zijn de nu gekozen locaties de meest logische oplossing gebleken.

Deze zorg is een aantal keer geuit tijdens de informatiebijeenkomsten. Op de Wijkerweg plaatsen we een ochtend- en avondspitsafsluiting ter voorkoming van sluipverkeer. We creëren een mogelijkheid voor een extra stroomaansluiting op de Wijkerweg voor mogelijk nog een slagboom mocht deze spitsafsluiting onvoldoende werken, als dit blijkt uit de evaluatie na 3 maanden. De ochtendspitsafsluiting op de Gooyerdijk wordt uitgebreid met een avondspitsafsluiting.

Het is aan de gemeenten en de politie om dit te handhaven.

Dat is niet aan het waterschap, maar aan de gemeenten.

Onze verkeerskundigen hebben hier naar gekeken en concluderen dat dit niet zorgt voor extra veiligheid. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben, namelijk dat men nog harder gaat rijden.

De slagboom blijft lang genoeg open om er onderdoor te rijden.

U kunt dan voor hulp een noodnummer bellen dat op de slagboom staat. Deze lijn is 24/7 bereikbaar. Het waterschap is verantwoordelijk voor het zo spoedig mogelijk herstellen en goed laten functioneren van de slagbomen en zorgt ervoor dat storingen en schades zo snel mogelijk opgelost worden.

De desbetreffende huisoppas is bestemmingsverkeer en dient te zijner tijd aangemeld te worden voor een ontheffing.

Deze optie wordt momenteel onderzocht op technische haalbaarheid en lijkt naast kentekenregistratie een goed alternatief ten opzichte van pasjes.

Nee, de toegang is uitsluitend voor aanwonenden en dagelijks bestemmingsverkeer.

U kunt de verkeersbesluiten opzoeken op Officiële bekendmakingen(Verwijst naar een externe website). U kunt hier ook een alert aanmaken, zodat u automatisch bericht krijgt als er besluiten zijn in het door u gekozen gebied. Relevante besluiten die te maken hebben met de dijkversterking plaatsen wij ook op de website(Verwijst naar een externe website) en Bouwapp van Sterke Lekdijk.

Er komen verbodsborden, uitgezonderd bestemmingsverkeer. Daarnaast worden er slagbomen geplaatst, zodat men niet verder kan rijden. We zullen dit op een opvallende wijze kenbaar maken. Verder kunnen zowel de handhavers van de gemeente als politieagenten handhaven.

De Sandenburgerlaan behoeft geen afsluiting omdat op de Gooyerdijk en de Bovenwijkerweg al een spitsafsluiting zit ter voorkoming van sluipverkeer. Bij de evaluatie van de verkeersmaatregelen wordt ook de Sandenburgerlaan meegenomen.

Niet zonder meer, er zijn situaties waar dit aan de orde kan zijn. Hiervoor heeft HDSR een nadeelcompensatieregeling. 

Nadeelcompensatie - HDSR(Verwijst naar een externe website)

Vragen bouwroute Landscheidingsweg- Groenewoudseweg

In overleg met verkeerskundigen is besloten dat dit een gelijkwaardige kruising blijft. Een route voorrang geven zorgt voor schijnveiligheid. Er komt extra bebording om mensen erop te attenderen dat dit een (gevaarlijke) kruising is. Daarnaast worden de chauffeurs van de bouwbedrijven hier in hun werkinstructie extra op gewezen.

De Wijkerweg krijgt daarnaast op werkdagen (maandag t/m vrijdag) een ochtend- en avondspitsafsluiting.

Ja, dit kan. Er zijn door onze omgevingsmanagers al verschillende gesprekken gevoerd met bewoners van de Landscheidingsweg. Mocht u nog geen gesprek hebben gehad of nieuwe vragen hebben, dan kunt u een afspraak maken met onze omgevingsmanager.

Ja, dit kan. Er zijn door onze omgevingsmanagers al verschillende gesprekken gevoerd met bewoners van de Landscheidingsweg. Mocht u nog geen gesprek hebben gehad of nieuwe vragen hebben, dan kunt u een afspraak maken met onze omgevingsmanager.

Als met de busbaan de provinciale weg wordt bedoeld dan is het antwoord nee, omdat deze baan alleen voor de bus bedoeld is. De provincie is verantwoordelijk voor de provinciale wegen.

Er is door ons gekozen om in eerste instantie alleen de direct belanghebbenden te informeren. Inwoners van de kernen kunnen de informatie over het project vernemen via website, krant, Bouwapp en via de te organiseren informatiebijeenkomsten in juni waarover nog breed zal worden gecommuniceerd.

Schoolgaande kinderen kunnen normaal op de fiets naar school. De Landscheidingsweg wordt niet afgesloten voor fietsers. De impact van het bouwverkeer op de Landscheidingsweg is kleiner dan op de dijk. De vrachtwagens op de dijk rijden voor- en achteruit, draaien of kiepen met bijvoorbeeld klei. Op de Landscheidingsweg is er veel minder transport en rijden de vrachtwagens over het algemeen eenmaal heen en eenmaal weer terug en wordt er niet gekeerd of achteruit gereden. Er worden extra passagemogelijkheden aangelegd langs de weg. Mocht u het als bewoner van de Landscheidingsweg of Groenewoudseweg desondanks niet zien zitten dat uw kinderen op deze route fietsen, maak dit dan kenbaar bij het waterschap. Dan gaan we daarover met u in gesprek en bespreken de mogelijkheden hiervoor.